Umíral tři dny, nechtěl léky na bolest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Umíral tři dny, nechtěl léky na bolest

Jan Palach
Jan Palach (: ČTK, Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Martin Přibyl)

PRAHA – Byl to čin, který šokoval tehdejší Československo i celý svět. Teprve dvacetiletý student filozofické fakulty Jan Palach se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil.

40 let od upálení Jana Palacha

Chtěl tím upozornit na nedemokratickou situaci po okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

„Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem,“ řekl Palach zdravotní sestře v nemocnici, kam byl převezen s těžkými popáleninami, když se ho ptala na důvody jeho činu. Tři dny pak těžce popálený Palach bojoval o život a odmítal utišující léky. Chtěl být při smyslech, aby mohl objasnit, co udělal. Čin plánoval půl roku...

Po Palachově smrti zavládla mezi komunistickými pohlaváry panika – objevily se totiž zprávy, že Palach je členem skupiny mladých lidí, kteří ho budou následovat. Nepotvrdilo se to, ale i tak se po jeho tragické smrti řada lidí upálila. Palachova pohřbu a smutečního průvodu Starým Městem se tehdy zúčastnilo na 200 tisíc lidí.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

CO SE DĚLO PO PALACHOVĚ SMRTI

  • 16. 1. 1969 – V 15 hodin se na Václavském náměstí upálil Jan Palach.
  • 19. 1. 1969 – Palach umírá. Sochař Olbram Zoubek tajně sňal v Ústavu soudního lékařství na Albertově Palachovi posmrtnou masku a odlitek přinesl studentům podporujícím Palacha na Václavském náměstí a jeho rodině.
  • 20. 1. 1969 – Lidé se shromažďují pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí, probíhají hladovky a řada protestů. Upálil se Josef Hlavatý, zemřel o pět dní později.
  • 22. 1. 1969 – Upálil se Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová se otrávila svítiplynem.
  • 25. 1. 1969 – Konal se pohřeb Jana Palacha na Olšanských hřbitovech, průvodu se zúčastnilo 200 tisíc lidí. Mnoho z nich pak bylo StB vyslýcháno, tajná služba studovala fotografie z pohřbu.
  • 25. 2. 1969 – Upálil se osmnáctiletý student Jan Zajíc. Před smrtí napsal báseň o Palachovi i několik dopisů, označil se jako pochodeň č. 2. Upálil se v průchodu domu na Václavském náměstí a na místě zemřel.
Anketa Aha! se studenty Palacha si pletou s Palackým!

Kliknutím zvětšeteJakub Rajchrt (14)
„Studoval na Filozofické fakultě UK, upálil se 18. 1. 1969 pod Národním muzeem a hořící běžel po Václaváku. Nebyl spokojený s režimem.“

Kliknutím zvětšeteMarta Hladíková (18)
„Upálil se, byl to protest proti komunismu. Byl pohřben na Olšanských hřbitovech.“

Kliknutím zvětšeteVladimír Tesař (16)
„Žil někdy v 18., 19. století? Nebo to byl Palacký? Už vím, Palach bojoval proti komunistům, Rusákům.“

Kliknutím zvětšeteLena Kostránková (16)
„Upálil se, podle něj je pojmenované náměstí, Palačák.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.