Oranžová revoluce za 30 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oranžová revoluce za 30 Kč!

Vítězové - Jiří Paroubek, šéf ČSSD. Vojtěch Filip, šéf KSČM
Vítězové - Jiří Paroubek, šéf ČSSD. Vojtěch Filip, šéf KSČM

PRAHA – Politikům ODS se včera nevstávalo dobře. Po zveřejnění sobotních výsledků krajských a senátních voleb, kterých se zúčastnil rekordní počet 40 procent voličů, je totiž jasná drtivá porážka ODS. V krajích dostala od ČSSD na frak tím nejhorším možným způsobem 13:0 – sociální demokraté prostě zvítězili úplně všude!

Politikům ODS se včera nevstávalo dobře. Po zveřejnění sobotních výsledků krajských a senátních voleb, kterých se zúčastnil rekordní počet 40 procent voličů, je totiž jasná drtivá porážka ODS. V krajích dostala od ČSSD na frak tím nejhorším možným způsobem 13:0 – sociální demokraté prostě zvítězili úplně všude!

Navíc uspěli i v senátních volbách. „Dostali jsme facku,“ přiznal drtivou porážku šéf ODS a premiér Mirek Topolánek. Ten se musí bát o svou pozici, stále větší část ODS chce jeho hlavu. A na prosincovém kongresu se mu zřejmě postaví pražský primátor Pavel Bém, ale možná i další místopředseda ODS Petr Bendl. Propadli i zelení a lidovci. To v ČSSD je po sobotní »oranžové revoluci« úplně jiná nálada. Zatímco zástupci ODS se v sobotu potupeně rozjeli do svých domovů, ČSSD v Lidovém domě slavila až do rána. A šéf strany Jiří Paroubek, který se tak často tváří zachmuřeně? Ten hází úsměvy na všechny strany...

Topolánek dosud ODS vedl jen k samým volebním vítězstvím. Tahle drtivá porážka mu ale může srazit vaz. Kraje a teď už prakticky bývalí hejtmani ODS zuří, z prohry viní zejména Topolánka. ČSSD kampaň úspěšně postavila hlavně na placení poplatků ve zdravotnictví – s nadsázkou se tak dá říct, že 30 korun jim vyhrálo volby... A právě zdravotnictví a poplatky vyvolávají hádky v řadách ODS. „Doplatili jsme na odklon od našich ideových cílů a ústup od tolik očekávaných reforem. Za jednu z příčin prohry vidím neschopnost ministra Julínka rychle a rázně reformovat české zdravotnictví, kdy jeho dvouletá snaha se smrskla do bezhlavého boje za nepopulární regulační poplatky,“ řekl Aha! poslanec ODS Boris Šťastný. Jeho názor v ODS zřejmě není zdaleka ojedinělý...

Kvůli poplatkům přišel o hejtmanské křeslo i Petr Bendl, který o jeho obhájení bojoval ve Středočeském kraji s Davidem Rathem. Bendla navíc rozzuřil premiér Topolánek, když za viníka prohry označil kraje. „To Bendla vytočilo, rozkopal pak několik židlí, i další věci létaly vzduchem,“ popsal Aha! člověk z ODS.

V prosinci bude mít ODS, která v sobotu přišla o všech svých 12 hejtmanů, volební kongres a dá se čekat, že proti Topolánkovi se postaví 1. místopředseda strany Pavel Bém, jeho dlouhodobý odpůrce a zároveň primátor Prahy, poslední »modré« bašty v republice (v sobotu se zde nevolilo, to přijde až za dva roky).

Už teď ve středu navíc Topolánkovu vládní koalici čeká zkouška ohněm – bude se hlasovat o nedůvěře vládě. A není vyloučeno, že ČSSD v hlasování uspěje. Někteří rebelové v ODS i dalších koaličních stranách, KDU-ČSL a zelených, které také ve volbách totálně pohořely, by v současné situaci mohli své strany zradit. Zvlášť když třeba lidovci ztratili v sobotu svého jediného hejtmana (Jihomoravský kraj) a podšéfem strany Jiřím Čunkem se rozkývalo křeslo. Lidovecký europoslanec Jan Březina už řekl, že zvažuje kandidaturu na post předsedy strany…

Vedle jasně triumfující ČSSD je dalším vítězem voleb i KSČM. Ta sice oproti volbám 2004 trochu ztratila, ale její politické akcie šly velmi nahoru. Ve všech krajích totiž může společně s ČSSD vytvořit vládnoucí koalice. A už od včerejška v tomto směru probíhají jednání!

5 důvodů debaklu ODS
  1. POPLATKY VE ZDRAVOTNICTVÍ
    Lidé je nesnášejí, navíc vláda a ministr Julínek nebyli schopni vysvětlit, k čemu jsou vlastně dobré. A žádné další slibované změny ve zdravotnictví vlastně nepřišly. „Proč a za co tedy vlastně platíme?“ ptají se všichni. ČSSD toho bravurně využila a postavila na poplatcích kampaň.
  2. ZDRAŽOVÁNÍ
    Vysoká inflace a s ní spojené zdražování energií, potravin i dalších věcí se sice nedá přičítat zcela úplně na vrub ODS, ale ČSSD to tak lidem podala a uspěla. ODS navíc »neprospěla« ani světová finanční krize a strach lidí z krachu bank – zvlášť když Topolánek bojoval proti zvýšení záruk státu za vklady i případné pomoci bankám, které by se ocitly v nesnázích.
  3. KAUZA MORAVA
    Reportáž Novy odhalila špinavé praktiky v ODS, kdy poslanec Morava shromažďoval materiály za účelem vydírání poslankyně Zubové, a další poslanec Tlustý hrál »volavku«. ODS mnozí začali považovat za stranu mafi ánů a mamonářů, kteří jdou kvůli svému prospěchu přes mrtvoly. Navíc to stranu zcela rozpoltilo.
  4. TOPOLÁNKOVA AROGANCE
    Premiér se chová arogantně, buransky, je vulgární, obklopuje se podivnými lidmi (Dalík), nedokázal vysvětlit své soukromé cesty vládním letadlem a celkově nepůsobí věrohodně. Spolu s Julínkem tvoří nejméně oblíbené politické duo v republice.
  5. VYSOKÁ VOLEBNÍ ÚČAST
    ODS má více skalních voličů, kteří jdou svou stranu volit vždy. Díky letošní rekordní účasti (40 %) ale k volbám přišlo i více voličů ČSSD, to také rozhodlo. Politologové mají jasno – přišlo tolik lidí, protože chtěli dát vládě na frak.
Co může přijít po volbách?
  1. Konec koaliční vlády, už ve středu se hlasuje o nedůvěře kabinetu a někteří koaliční rebelové mohou vládu potopit. V případných předčasných volbách by pak asi ČSSD také zvítězila, to by znamenalo zrušení většiny koaličních reforem včetně daňových.
  2. Rozkol v ODS, na prosincovém kongresu ODS si asi bude muset sbalit fidlátka šéf strany Topolánek.
  3. I pokud by koalice vládla dál, někteří ministři asi půjdou z vlády, zejména strůjce poplatků, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. I premiér Topolánek připustil, že některé lidi měl dávno vyhodit...
  4. V krajích povládne ČSSD, která už slíbila, že lidé nebudou platit poplatky ve zdravotnictví, a David Rath (zřejmě nový středočeský hejtman) slíbil i krajské referendum o radaru.
Řekli o krajských a senátních volbách

Mirek Topolánek, šéf ODS

  • O výsledku voleb:
    „Gratuluji vítězi, budeme analyzovat příčiny. Jedna z nich je, že vládnoucí strana nikdy krajské volby nevyhrála. My jsme nepostavili proti té poměrně ostré rétorice soupeře adekvátní odpověď. Neprodali jsme ani ty úspěšné prvky a pravicoví voliči nám to spočítali.“
  • O své rezignaci:
    „Rezignace? Výsledek bude znamenat velké přemýšlení pro celou řadu funkcionářů ODS, připravíme se na kongres, abychom věděli, kudy dál. Případný souboj o křeslo šéfa ODS s Pavlem Bémem? Mě to nechává chladným, ale mám rád, když je více kandidátů. Ale to mě pobavilo, když řekl (Bém), že vedení má dát k dispozici své funkce, to dáme všichni, když je ten kongres volební. Já každopádně budu kandidovat.“
  • O svých chybách:
    „Měl jsem vyházet víc lidí. Až opadne hysterie z té oranžové mapy, tak musíme vše analyzovat.“
  • O svém soupeři:
    „Jiřímu Paroubkovi se podařilo získat nerozhodnuté voliče. Krev vytekla, oni se té krve nasytí a doufám, že teď budeme moci jednat (o předsednictví Česka v EU).“
  • O poučení z fiaska:
    „Ta facka přišla ve správný čas, a pokud ji ODS správně pochopí, tak ty volby vůbec nejsou prohrané.“

Pavel Bém, 1. místopředseda ODS

  • „ODS je krůček od krajského Armagedonu.“ (řekl ještě před konečnými výsledky)
  • „Přiznám se, že ani v těch nejčernějších nočních můrách jsem nečekal takový výsledek.“
  • „Jiří Paroubek je konečně nablízku tomu, aby dostal do ruky nástroj, který mu umožní splnit jeho hrůzný sen, a to vládnout nikoli s Marťany, ale s českými komunisty.“

Jiří Paroubek, předseda ČSSD

  • „Je to grandiózní vítězství. Lidé chtějí změnu, jsem velice šťastný.“
  • „Změnili jsme se na masovou stranu. Za naším úspěchem je naše dlouhodobě správně nastavená politika.“ (Řekl v Otázkách Václava Moravce, Topolánek v tu chvíli obracel oči v sloup.)
  • „Jenom politicky naprosto stupidní člověk by volil (ve 2. kole senátních voleb) proti ČSSD.“
  • „Mně průzkumy ukazovaly to oranžové tsunami.“

David Rath, poslanec ČSSD

  • „Všechny poplatky ve zdravotnictví zruším! Bendlovi bych vzkázal, že se po osmi letech bude muset živit zase prací.“

Petr Bendl, místopředseda ODS

  • „Cítím jen smutek. Bez zastírání. Nechce se mi věřit, že nás Rath porazil. Ale je to pravda.“

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí za zelené

  • „To je normální, že vládní strany dostávají v poločase přes prdel.“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.