Nejdražší chleba u nás! Bochník za 75 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejdražší chleba u nás! Bochník za 75 korun!

Šéfpekař francouzské pekárny Tomáš Kratochvíl tvrdí, že se po chlebu netloustne.
Šéfpekař francouzské pekárny Tomáš Kratochvíl tvrdí, že se po chlebu netloustne. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Po chlebu se netloustne! Kvalitní chléb by měl zaujímat přední místo v našem jídelníčku. „Je nejvýznamnějším zdrojem energie pro náš organismus a rozhodně se po něm netloustne!“ uvádí Tomáš Kratochvíl, šéfpekař francouzské pekárny Paul, která dnes v Praze v obchodním centru Flora otevírá svoji první pobočku ve střední Evropě.

Po chlebu se netloustne! Kvalitní chléb by měl zaujímat přední místo v našem jídelníčku. „Je nejvýznamnějším zdrojem energie pro náš organismus a rozhodně se po něm netloustne!“ uvádí Tomáš Kratochvíl, šéfpekař francouzské pekárny Paul, která dnes v Praze v obchodním centru Flora otevírá svoji první pobočku ve střední Evropě. A právě tady můžete koupit patrně nejdražší bochník chleba u nás. Vyjde na 75 korun! Co všechno byste měli o chlebu vědět?

Po chlebu se tloustne. Ne!
Ve skutečnosti se tloustne po tom, co v nadměrném množství konzumujeme společně s chlebem (máslo, sýry, majonéza nebo uzeniny).

Chléb je nejvýznamnějším zdrojem energie pro náš organismus. Ano!
Je velmi bohatý na složité sacharidy, které by měly tvořit 50 až 55 % denního přísunu potravin.

Vláknina je obsažena jen v celozrnném chlebu. Ne!
Všechny druhy chleba, včetně bílého, obsahují vlákninu. Ovšem čím více se použitá mouka blíží mouce celozrnné, je podíl vlákniny vyšší.

V chlebu nejsou žádné vitaminy. Ne!
Chléb obsahuje většinu vitaminů skupiny B (kromě B12). Takže čím větší je podíl celozrnné mouky, tím je jejich obsah vyšší.

Bílkoviny obsažené v chlebu nejsou kvalitní. Ano!
Bílkoviny přítomné v obilovinách neobsahují ideální poměr veškerých důležitých aminokyselin.

Chléb obsahuje více kalorií než cereální snídaně. Ne!
Některé cereálie obsahují množství tuku a přidaného cukru. Lepší je denně jíst chléb, který nám dodá potřebnou energii bez přebytku kalorií. I když je s marmeládou.

Upečte si chleba
  1. Připravíme si kvásek: do hrnku dáme balení kvasnic, 3 lžičky cukru (lze nahradit obilným sladem), zalijeme vodou a rozmícháme; necháme chvíli odstát.
  2. Do mísy dáme 1 kg mouky (např. 1/2 bílé a 1/2 špaldové nebo žitné mouky), 2 lžičky soli, kmín, semínka (dýně, sezam, slunečnice, ořechy ap.).
  3. Zalijeme kváskem a přilíváme půl litru piva (nebo vody) a zaděláme těsto (půl litr piva nebo vody je většinou tak akorát).
  4. Necháme odstát v teple přikryté utěrkou, dokud nenakyne (cca 1 až 1 a 3/4 hodiny).
  5. Uhněteme bochník, který vložíme do trouby a pečeme při 175 až 200 °C přibližně hodinu.
Na tohle nezapomeňte
  • Pro chutný a zdravý chléb je nezbytná kvalitní mouka. Nejlépe žitná, pšeničná nebo kukuřičná.
  • Existuje pekařský trik, díky kterému bude mít váš chléb malé dírky. Těsto nechte vykynout a pak s ním pořádně bouchněte o stůl. To opakujte třikrát, teprve potom můžete uhníst bochník.
  • Aby byl chléb pěkně křupavý, dosáhnete tím, že ho během pečení budete potírat vodou. A když praskne, neznamená to vůbec nic špatného, právě naopak!
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.