Národní muzeum: 12 tajných pokladů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Národní muzeum: 12 tajných pokladů!

Diamantový náhrdelník Naděždy Nikolajevny Kramářové je největší diamantový šperk v majetku České republiky. Má až 65 karátů!
Diamantový náhrdelník Naděždy Nikolajevny Kramářové je největší diamantový šperk v majetku České republiky. Má až 65 karátů!  (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Národní muzeum slaví 190. narozeniny! Za dlouhá léta své existence tak nejslavnější muzeum v České republice nashromáždilo více než 14 milionů exponátů. Naprostá většina z nich je ale uložena v depozitářích a v muzeu je běžně neuvidíte.

Deník Aha! vám teď přináší exkluzivní fotografie těch největších skrytých unikátů nevyčíslitelné hodnoty! Pro své návštěvníky navíc připravilo muzeum příjemný dárek. Vstup do všech jeho objektů je dnes zdarma.

Diamantový šperk
Diamantový náhrdelník Naděždy Nikolajevny Kramářové je největší diamantový šperk v majetku České republiky. Má až 65 karátů!

Prafoto indiánů
Jedna z prvních daguerrotypií indiánů. Vzácnou předchůdkyni fotky k nám z Ameriky přivezl cestovatel Vojta Náprstek.

Klíč k rakvi
Bronzový klíč od rakve houslového virtuosa Paganiniho s kadeří jeho vlasů dostal darem slavný český houslista Jan Kubelík od Paganiniho vnuka.

Rukopis zelenohorský
Nejslavnější padělek v našich dějinách! Rukopis zelenohorský byl údajně objeven v roce 1817. Měl pocházet z přelomu 8. a 9. století.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Medvěd
Jedná se o předposlední ulovený kousek medvěda na území Šumavy. Zvíře bylo zabito v roce 1839 a muzeu ho daroval kníže Schwarzenberg.

Trilobit
Zkamenělina až 30 cm velkého trilobita je stará 510 milionů let! Trilobita, který byl objeven ve středních Čechách, muzeu daroval J. Barrande.

Relikviář
Schránku ze zlaceného stříbra a křišťálu zhotovili pražští zlatníci kolem roku 1378 jako pouzdro pro poklad. Relikviář si osobně prohlédl Karel IV.

Středověké ozdoby
Unikátní kolekce stříbrných středověkých šperků pochází z Kouřimi na Kolínsku a její stáří je téměř tisíc let! Vyrobeny byly zřejmě na zakázku.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Zlaté pero s orlím brkem
Vzácným perem podepsal v roce 1918 prezident T. G. Masaryk Deklaraci společných zájmů nezávislých středoevropských národů ve Filadelfii.

Stodukát
Vzácná mince se znakem císaře Ferdinanda III. vyraženého ve zlatě pochází z pražské mincovny z roku 1629. Na světě je jen šest takových mincí.

Jenský kodex
Pozdně středověký rukopis s tematikou husitství pochází z konce 15. století a většinu stran zaujímají ilustrace. O památce psal i básník Goethe.

Zkamenělé kapradí
Kmen zkamenělé kapradiny nalezený u Českého Brodu se chlubí stářím 95 milionů let. Jeden z prvních exponátů muzea věnoval hrabě Sternberg.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.