Komunista Miroslav Štěpán má zase trable… Vážná nemoc! A možná přijde i o dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Komunista Miroslav Štěpán má zase trable… Vážná nemoc! A možná přijde i o dům!

Miroslav Štěpán s manželkou na zahradě svého domu.
Miroslav Štěpán s manželkou na zahradě svého domu. (Aha! – Martin Přibyl a Martin Pekárek)

PRAHA – Těžká nemoc, podivné obchody a soud o vlastní dům! To je dnešní život Miroslava Štěpána (62), bývalého komunistického pohlavára odsouzeného kvůli brutálnímu zásahu policie na Národní třídě v listopadu 1989. „Jeho sestra zemřela před lety na rakovinu. A i Mirek je teď také dost vážně nemocný,“ řekl deníku Aha! jeden z jeho známých. Zdravotní problémy připustil deníku Aha! i sám Štěpán.

V Horních Měcholupech, kde má hlášeno trvalé bydliště, ho už nikdo pěkně dlouho neviděl. „Tady teď bydlí jeho syn,“ řekla nám jedna ze sousedek. Nezdržuje se ani na chatě na Sázavě. I ve firmách, kde figuruje jako společník, se objevuje zřídka. „Tady ho nenajdete, chodí sem jen málokdy,“ řekli nám v budově »jeho« firmy na Barrandově. Další společnost SMS Bohemia s. r. o., kde má být Štěpán společníkem, je sice zapsaná v obchodním rejstříku, ale fakticky nikdy žádnou činnost nevyvíjela.

Nakonec se ale deníku Aha! přece jen Miroslava Štěpána vypátrat podařilo, a to ve vesnici Mukařov u Prahy. Štěpán tam i s manželkou Alenou bydlí v luxusní vile. Zdravotní problémy deníku Aha! sám přiznal, když jsme se s ním pokusili domluvit rozhovor. „Můžeme se na něm domluvit, teď akorát musím do nemocnice, zavolejte mi zítra. Ale nebudete ze mě dělat blbce, že ne?“ řekl Štěpán. V dalších dnech už ale na telefon nereagoval. Když jsme se za ním tedy do Mukařova vydali ještě jednou, naše návštěva ho naštvala. „Co tady děláte, jeďte pryč,“ rozkřičel se.

Štěpán má kromě nemoci ale i další vážné trable, a to kvůli obchodním aktivitám. Figuruje totiž ve firmě podnikatele Tomáše Linharta, který byl odsouzen na 6 let vězení za mnohamilionový poštovní podvod. Od něj má i dům v Mukařově, který prý Linhart nenabyl zrovna čistým způsobem. Právě tento dům je nyní předmětem právního sporu a Štěpánovi hrozí, že o něj přijde!

Miroslav Štěpán (62)

Kliknutím zvětšete● Původním povoláním zemědělský inženýr.
● 1986: vedoucí tajemník pražské KSČ.
● Listopad 1989: Jeden z iniciátorů brutálního policejního zásahu na Národní třídě v Praze 17. listopadu. Po sametové revoluci byl donucen rezignovat na své funkce a poslanecký mandát a byl vyloučen i z KSČ.
● Během sametové revoluce se proslavil svými výroky. „V žádné zemi, v žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické, neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident, nebo kdy má přijít, a kdo jím má být,“ vykřikoval z balkonu ČKD. Dělníci ho vzápětí vypískali. „Nejsme malé děti,“ skandovali.
● Prosinec 1989: Zatčen a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele v průběhu masových demonstrací v říjnu 1988 a v lednu 1989.
● 1990: Odsouzen na 2,5 roku do vězení, v říjnu 1991 pak byl po 11 měsících podmíněně propuštěn.
● 1995: Zvolen generálním tajemníkem nově ustavené Strany čs. komunistů (SČK), hlásící se k politickému odkazu předlistopadové KSČ. Později stranu přejmenoval na Komunistickou stranu Československa. Jeho strana má ale mizivou popularitu, spolupracovat s ní odmítla i KSČM.
● 2006: Slíbil, že bude kandidovat v parlamentních volbách. Nestalo se tak.

Štrougal, Jakeš a spol.: Byli u moci, co dělají dnes?

Milouš Jakeš (84)
Dříve: Generální tajemník KSČ. V roce 2001 obžalován z vlastizrady, ale jeho podíl na okupaci v roce 1968 se soudu nepodařilo dokázat.
Dnes: Žije v ústraní v pražské vile a nenávidí Michaila Gorbačova, který v roce 1989 odmítl mocensky zasáhnout do vývoje ve státech východní Evropy. Stále se cítí být komunistou, i když byl z KSČM vyloučen.

Kliknutím zvětšeteKarel Hoffmann (82)
Dříve: Člen předsednictva ÚV KSČ. Před dvěma lety odsouzen na 4 roky do vězení. Kvůli špatnému zdraví byl krátce nato propuštěn.
Dnes: Bydlí v prostorném bytě v centru Prahy. jednu místnost má zcela zaplněnou symboly komunistické moci: bustami Lenina, Stalina, Gottwalda.

Kliknutím zvětšeteLubomír Štrougal (82)
Dříve: Působil jako předseda vlády. Několikrát byl předvoláván k soudu kvůli obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele.
Dnes: Bydlí v ústraní v malé vesnici Jizerce u Kořenova, kde si užívá důchodu. Do společnosti nevyráží, nyní píše knihu o roce 1989.

Tihle už zemřeli:

Kliknutím zvětšeteLadislav Adamec (†80)
Poslední komunistický předseda vlády. Letos v dubnu zemřel na rakovinu

Kliknutím zvětšeteGustáv Husák (†78)
Byl posledním komunistickým prezidentem. Zemřel v roce 1991.

Kliknutím zvětšeteJaromír Obzina (†73)
Předlistopadový ministr vnitra zemřel v lednu 2003.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.