Nejtěžší soutěž v Evropě: Hasiči běhali z mrakodrapu na zem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejtěžší soutěž v Evropě: Hasiči běhali z mrakodrapu na zem

Soutěž Iron Fireman patří mezi nejtěžší soutěže hasičů v Evropě.
Soutěž Iron Fireman patří mezi nejtěžší soutěže hasičů v Evropě. (Aha! – Václav Nekvapil)

PRAHA – Až na dno sil si na pražské Pankráci sáhlo 40 hasičů z pěti evropských zemí. Účastníci nejtěžší hasičské soutěže Evropy, nazvané Iron Fireman 2007, se museli vypořádat s několika náročnými disciplínami, mezi které patřil i běh po mrakodrapu!

Pořadatelé závodu, který se letos konal již popáté, na účastníky přichystali úkoly, které měly prověřit hasičské dovednosti a fyzickou kondici. Mezi disciplínami tak bylo například roztažení a sbalení dvou hadic, překonání dvoumetrové bariéry nebo 100 úderů sedmikilovou palicí. Nejnáročnější částí soutěže bylo ale zdolání 104 metry vysoké budovy City Empiria, která je nejvyšší budovou v Česku. Všechny úkoly požárníci vykonávali v plné výstroji vážící asi 15 až 20 kilogramů. Na vrchol City Empiria navíc stoupali v kyslíkové masce.

Podle ředitele závodu Martina Kavky dělá soutěž tak obtížnou především to, že mezi jednotlivými úkoly nejsou přestávky. „My jsme si to nevymysleli. To sami závodníci za námi chodí, že takhle těžkou soutěž ještě nikde neabsolvovali. Někteří dokážou vyběhnout těch 26 pater zhruba za čtyři minuty. To je obdivuhodné,“ řekl Kavka.

Náročnost závodu potvrdil i jeden z účastníků Jiří Dolan. „Mezi 15. až 20. patrem jsem se rozhodoval, jestli s tím mám, nebo nemám seknout. Organizátoři ale skvěle povzbuzovali. Sáhl jsem si fakt až na dno svých sil. Mým cílem bylo dokončit závod,“ uvedl hasič z jihomoravské Hroznové Lhoty.

Opravdovou třešinkou na dortu pak bylo vystoupení několika hasičů, kteří předvedli rychlostní slanění ze střechy City Empiria.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.