Počasí vykouzlilo nádhernou podívanou nad Bílinou: Jak bude v příštích dnech? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Počasí vykouzlilo nádhernou podívanou nad Bílinou: Jak bude v příštích dnech?

Krepuskulár
Krepuskulár (Foto pro Aha! – Roman Szpuk, NASA)

Děsivá nádhera. Co se nám to děje nad hlavou? Jako by se nebe pralo s peklem. Hrozivé mraky se snoubí se zářivými paprsky. Může za to nevýrazné tlakové pole, vlhký a relativně teplý vzduch.

Překrásnou podívanou mohli sledovat pozorovatelé v Bořni u Bíliny v severních Čechách na Mostecku. Romantik by řekl nebeská jízda se vítězně vrací z temnoty pekla. Odborníci ale tento jev označují jako krepuskulární paprsky, které vznikly na večerním cumulu.

O co jde?

„Tento jev vzniká, když se rozptýlí sluneční paprsky na oblačnosti. Oblak je přitom tak nasycen, že je plný vodních kapek a na nich dochází k rozkladu světelných paprsků,“ vysvětluje Dagmar Honsová z Meteopressu. Tato podívaná se podle ní vyskytuje před deštěm, a tak budeme-li se kochat dlouho, můžeme pořádně zmoknout.

Krása pokračuje

Mraky a světelné jevů zdobily i oblohu na Šumavě. A podívaná nekončí. Až do poloviny června meteorologové předpovídají denní teploty až 32 °C, bouřky, lokální deště doprovázené místy i krupobitím, a to se na obloze projeví.

Virga a krepuskulár

Virga jsou srážky, které vypadávají z oblačnosti, než však dopadnou na zem, vypaří se. Krepuskulár je druh oblaku, na němž se odráží světlo. V tomto případě se nemusíme bát, že bychom zmokli. Na snímku jsou paprsky zapadajícího slunce, pronikající do srážkových pruhů.

Capillatus

Capillatus je »kovadlina«, nejvyšší část bouřkového mraku cumulonimbus. Tento optický meteorologický jev vzniká rozptylem slunečních paprsků na oblačnosti. „Když se na oblaku vytvoří takzvaná kovadlina, můžeme si být jisti, že bude bouřka. Oblak svou členitostí totiž zapadá do nižších i do vyšších vrstev atmosféry. Nahoře je chlad a vlhkost, dole je mnohem tepleji a vlhkost je menší. Vytváří se pak četné bleskové výboje,“ objasňuje Honsová. Na snímku je kovadlina osvětlená sluncem z boku, takže se zobrazila její vláknitá struktura.

Cumulus a korona

Cumulus je lidově nazývaný beránek. Okraj tohoto cumulu je zbarven jako slabá sluneční korona. Jde o ohybový jev na kapkách přechlazené vody.

Jak bude

Dnes: polojasno až oblačno, přeháňky nebo bouřky. Den 22 až 26 °C.

Zítra: polojasno, místy přeháňky, bouřky. Noc 10 až 14 °C, den až 26 °C.

Neděle: jasno až polojasno, přeháňky. Noc 10 až 14 °C, den 23 až 27 °C.

Pondělí: jasno až polojasno, bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 26 až 30°C.

Úterý: polojasno, oblačno s přeháňkami. Noc 13 až 17 °C, den 26 až 30 C.

Středa: polojasno, přeháňky nebo bouřky. Noc 13 až 17 °C, den 28 až 32 C.

Čtvrtek: polojasno, na západě bouřky. Noc 12 až 16 °C, den 23 až 27 °C.

Pouhým okem uvidíte ISS

Obloha, bude-li jasno, nám nabídne ještě jednu mimořádnou podívanou. Kdo to nestihl včera, ještě dnes by měl být dobře pozorovatelný přelet mezinárodní kosmické stanice ISS nad naším územím. „Začíná ve 22.01 a bude trvat sedm minut. Stanice se vynoří nad západním obzorem a poletí téměř nad našimi hlavami směrem na východ. Čas je pro Prahu, ale na různých místech ČR se liší maximálně o minutu,“ uvedl Pavel Suchan, mluvčí Astronomického ústavu AV ČR.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.