Kdo jsou ty červené postavy? Kostel plný tajemných znamení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo jsou ty červené postavy? Kostel plný tajemných znamení

Na jeden nenápadný kostel až mnoho záhad!
Na jeden nenápadný kostel až mnoho záhad! (Foto Aha! – David Malík)

Na jeden nenápadný kostel až příliš mnoho záhad! Nikdo neví, jak dlouho tady vlastně stojí. Komu patří tajemná tvář ve zdivu hřbitova? A největším mystériem jsou podivné červené postavy na fasádě. Náleží snad čertům, rytířům, nebo dokonce marťanům? Kdo je namaloval? Je to hádanka pro okultistu, nebo lovce mimozemských civilizací Dänikena?

V tomto směru je svatostánek unikátem. Datum údajného založení pochází z dob před příchodem křesťanství do Čech. Hlava ve zdi připomíná spíš démona než člověka. A s kostelíkem Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Orlicí je spojena i záhada stigmat postižené Anežky Tomanové.

Nesedí datum založení
Při vstupu si uvědomíte dvě věci. Že je tak trochu jiný a že je tu pořádná zima. „Minulou neděli byla svěcená voda ještě zamrzlá, a to se do ní přidává sůl,“ usmívá se Petr Vlasatý, místní sbormistr a varhaník. V čem jiný? Zdi i zakřivení oken jsou nedokonalé, sem tam vykoukne odhalená freska nebo nápis, zvenčí prorůstající větve mezi cihlami a kameny. Je doloženo, že tady stál už kolem roku 1270 a současnou podobu dostal v roce 1452. Jenže při opravách byl restaurátory odkryt nápis na zdi »Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího«.
„S tím si úplně nevíme rady. Existuje teorie, že letopočet může být pravdivý. Což by znamenalo, že tu stála nějaká svatyně už dávno před příchodem Cyrila a Metoděje,“ říká Petr Vlasatý. Kdysi dávno mohli ušetřit barvy na jedničce, což se občas dělo. Ale podle pana Vlasatého to není pravděpodobné. „Letopočty vedle po stranách ji mají. Jeden z výkladů připouští možnost, že tudy šlo římské vojsko, jehož členy byli i křesťané. A někdo z okruhu svatého Martina z Panonie mohl ten kostel tady založit,“ líčí jednu z teorií. Druhá domněnka soudí, že tudy procházeli irští mniši v 5. století.

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.