Vydání Babiše se odkládá! Piráti: Zablokujeme jednání o důvěře vládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vydání Babiše se odkládá! Piráti: Zablokujeme jednání o důvěře vládě!

Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. (ČTK)

Jednání na týden přerušujeme! S tím se včera rozešli členové mandátového a imunitního výboru, kteří jednali o případném vydání premiéra Andreje Babiše (63, ANO) a šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka (55). Policie je chce stíhat kvůli kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Ta svého času patřila Babišovu Agrofertu. 

Babiš i Faltýnek se z jednání výboru omluvili už minulý týden. Důvodem prý je, že jejich právníci se nemohli seznámit se závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jeho padesátistránkovou zprávu sice vyšetřovatelé zahrnuli do spisu k případu Čapího hnízda, jenže ve složité angličtině. Úřední překlad by měl být podle poslankyně Taťány Malé (36, ANO) hotov až za 14 dní...

Další možnost k obhajobě ovšem dostali oba poslanci už příští úterý. Výbor tak včera alespoň půldruhé hodiny »vyslýchal« Pavla Nevtípila, který případ vyšetřuje a státního zástupce Jaroslava Šarocha. Ani jeden se ale k průběhu slyšení vyjádřit nechtěl.

Vyšetřovatel

Zdržíme hlasování

To, že výbor své jednání odložil, se nelíbí některým jeho členům, kteří chtěli už včera rozhodnout o doporučení, zda Babiše a Faltýnka vydat, či nevydat k trestnímu stíhání. Proto se někteří poslanci nechali slyšet, že se pokusí zablokovat dnešní jednání o důvěře vlády. Toto stanovisko zastává šéf klubu Pirátů Jakub Michálek (28). „Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě,“ řekl. O tom, jestli budou Babiš i Faltýnek zbaveni imunity pro podezření z padesátimilionového dotačního podvodu, rozhodne v hlasování Sněmovna.

Výbor

Co tvrdí OLAF

Vyšetřovatelé do spisu k možnému padesátimilionovému dotačnímu podvodu v případě farmy Čapí hnízdo zařadili i závěry ze zprávy OLAF. Tady jsou některé zásadní body:
Nepravdivé informace. „Vyšetřování dále zjistilo, že představitelé příjemce dotace... poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili. Zatajená informace dokazuje, že společnost, která získala dotaci, netrpěla handicapy typickými pro malé a střední podniky...“

Porušení zákonů. „Za těchto okolností je OLAF názoru, že příprava a implementace tohoto projektu byla postižena četnými porušeními národních a evropských zákonů... Tato porušení mohou představovat podklad pro soudní řízení na základě příslušných ustanovení českého trestního zákoníku o dotačním podvodu a poškození finančních zájmů EU.“

Víte, že...

...komunističtí poslanci dostali včera od svého ústředního výboru doporučení Babišovu vládu nepodpořit?

Přečtěte si
ivoadler
10. 1. 2018 • 11:05

Je tam slovo podvod, je. Měl jsi pravdu, Kalousku! Zablokovat jednání o důvěře vládě? Neprospěje to nakonec právě Babišovi?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.