Experti o drsném konci argentinské ponorky: Smrt byla okamžitá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Experti o drsném konci argentinské ponorky: Smrt byla okamžitá!

Ilustrační foto- Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno tamního času, když se nacházela 450 km od jihovýchodního pobřeží Argentiny.
Ilustrační foto- Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno tamního času, když se nacházela 450 km od jihovýchodního pobřeží Argentiny. (Profimedia.cz, Reuters)

Alespoň jedna uklidňující zpráva pro pozůstalé a kamarády 44 členů posádky argentinské ponorky, která zmizela v hlubinách Atlantiku. Všichni námořníci zemřeli ihned po výbuchu a netrpěli. Tvrdí to americký expert a za pravdu mu dává i závěrečná zpráva vyšetřovatelů.

Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno tamního času, když se nacházela 450 km od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Argentinské námořnictvo už také ukončilo pátrání po posádce zmizelé ponorky. Po počátečních dezinformacích se experti přiklonili k verzi, že ponorku potopil výbuch, možná po požáru baterií.

40 milisekund

„Trup ponorky byl po masivním výbuchu zcela zničen během 40 milisekund. Trosky šly ke dnu vertikálně, a to rychlostí 10 až 13 uzlů (1 uzel = 1,852 km/h),“ uvedl špičkový americký analytik a akustik Bruce Rule, který vypočítal, že výbuch nastal 380 metrů pod hladinou moře a exploze měla sílu 5600 tun trhaviny TNT.

Nejčtenější argentinský deník La Nacion dodal, že námořníci sice mohli vědět o blížící se katastrofě, ale když k ní došlo, nestihli ji ani zaregistrovat. „Smrt nastala okamžitě. Netopili se, nedusili se, netrpěli v žádných bolestech,“ cituje La Nacion z vyšetřovací zprávy.

Hledají alespoň trosky

Oficiální pátrání po posádce sice skončilo, argentinské námořnictvo ale stále hledá vrak ponorky nebo to, co z něj zbylo. „Vzhledem k rozloze prohledávané části oceánu je to, jako byste hledali oharek cigarety v trávě fotbalového hřiště,“ uvedl mluvčí námořnictva Enrique Balbi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.