Na podzim padá nejen listí! Jak zabránit vypadávání vlasů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na podzim padá nejen listí! Jak zabránit vypadávání vlasů?

Jak zabránit vypadávání vlasů? Pozor! Podzim je obdobím zvýšené zátěže pro naši kštici...
Jak zabránit vypadávání vlasů? Pozor! Podzim je obdobím zvýšené zátěže pro naši kštici... (Shutterstock.com)

S nástupem podzimu se pojí spousta věcí, které si naplno užíváme – pestrobarevné listí, procházky v přírodě a podobně. Je to ale také doba, kdy mnoho z nás při česání a mytí pozoruje nadměrné padání vlasů. Zjišťovali jsme, co naší kštici pomůže.

Podzim je, co se týče vlasů a účesu, vůbec neoblíbeným ročním obdobím. Venku je lezavá zima a vítr ostře fičí, takže pořádný styling a fixace jsou nemožné. Kromě toho si především hodně žen začne v říjnu a listopadu všímat výrazného vypadávání vlasů. Vzhledem k tomu, že se objevuje v určité části roku a netrvá zpravidla déle než pár týdnů, mluví se o tzv. sezonním výpadu.

Co to způsobuje?

Odpověď na tuto otázku je nejlepší hledat v přírodě. Lidé ztrácejí mezi 50 a 100 vlasy denně. Průměrně má každý vlas životnost 2 až 6 let, asi 10 % vlasů může být v klidové fázi. Po jejím uplynutí vlas přechází do výpadkové fáze a opouští vlasovou cibulku. U žen klidová fáze nastává častěji během července, přičemž vlasy vypadnou přibližně o 100 dní později. Tedy nyní na podzim.

Šetrná péče a výživa

„Během sezonního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Důležitá je také péče zvenčí. Doporučuji používat speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují,“ radí Renáta Gacká, vlasová expertka značky Nouvelle. „Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat, poškozovat barvením a nešetrným zacházením,“ doplňuje.

Upravte jídelníček 

•Konzumujte více vápníku a bílkovin (ryby, mléko, mléčné produkty a maso)
•Vitamin A, vitamin E a vitamin D3 jsou obzvláště důležité, stejně jako selen, lutein, koenzym Q10, zinek, měď a železo
•Vynechte sladké a nasycené tuky, naopak konzumujte jídla bohatá na tuky nenasycené

Babské recepty

Zábal z řeckého jogurtu 

Do misky dejte dvě velké lžíce řeckého jogurtu. Přidejte med a citronovou šťávu z jednoho citronu. Promíchejte a pomocí štětce na barvení vlasů naneste na pokožku hlavy a vlasy. Nechte působit půl hodiny a důkladně opláchněte.

Roztok ze zeleného čaje 

Uvařte dva sáčky zeleného čaje v horké vodě a nechte zchladnout. Roztokem oplachujte vlasy nebo si s ním promasírujte pokožku hlavy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.