Ztráta dokladů = hodně běhání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ztráta dokladů = hodně běhání!

Máme pro vás rady, jak při vyřizování nových dokladů postupovat
Máme pro vás rady, jak při vyřizování nových dokladů postupovat (Profimedia)

Většina lidí nosí doklady pěkně pohromadě na jednom místě – nejčastěji v peněžence. Když ji ztratí nebo o ni přijdou kvůli »šikovným« rukám kapsáře, je to peklo. Co dělat pak? Máme pro vás rady, jak při vyřizování nových dokladů postupovat.

Občanský průkaz

Okamžitě po ztrátě ji nahlaste na úřadu městské části nebo obce (i na matrice). Tam váš OP vloží do databáze neplatných dokladů, předejdete zneužití. Nový OP vám vystaví do třiceti dnů na úřadě po předložení dokladu totožnosti (pas, rodný list) a potvrzení o ztrátě (nebo krádeži) původního. Vaše foto na nový OP pořídí úřad zdarma na místě.

Poplatek: 100 korun

Řidičský průkaz

Na odboru dopravy úřadu městské části je třeba osobně vyplnit žádost o vydání řidičského průkazu, předložit doklad o totožnosti (OP, pas apod.) a fotografii 35 x 45 mm.

Poplatek: 50 korun (vydání do 20 dnů)
500 korun (do 5 prac. dnů)

Technický průkaz vozu (tzv. »velký«)

Na odboru dopravy vyplní vlastník vozidla formulář, kde uvede důvod žádosti o vydání nového TP. Po předložení dokladu o totožnosti (OP, pas...), malého TP a dokladu o vlastnictví vozidla obdrží duplikát s posledními platnými údaji o vozidle. Duplikát je vydáván většinou na počkání.

Poplatek: 100 korun

Platební karta

Při ztrátě ji okamžitě zablokujte ve vaší bance, na telefonní lince, k tomu určené (mějte ji pro jistotu ve svém mobilu). Tato služba je bezplatná, ale blokaci katry je dobré potvrdit i osobně v bance. Krádež karty hlaste policii. V obou případech – pokud by někdo vaši kartu zneužil – méte na vzniklé škodě spoluúčast 150 eur. Banka vydá novou kartu nejpozději do týdne.

Poplatek: většinou 0

Karta zdravotní pojišťovny

Její ztrátu nebo krádež je nutné ohlásit nejpozději do osmi dnů, některým pojišťovnám stačí telefonické oznámení na jejich infolince. Duplikát vám bude zaslán poštou nejpozději do dvou týdnů. Ztrátu karty je rovněž nutné ohlásit i na policii.

Poplatek: 0

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.