Hubneme s Ilonou z Ulice: Posilujte svaly a vytvarujte se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hubneme s Ilonou z Ulice: Posilujte svaly a vytvarujte se!

Ilona Svobodová
Ilona Svobodová (Foto: Michal protivanský)

Na svůj věk vypadá Ilona Svobodová (57) alias Jitka Farská ze seriálu Ulice opravdu skvěle. Figuru by jí mohla závidět kdejaká třicítka. Za pěknou postavu vděčí Ilona právě cvičení, kterému se věnuje několikrát týdně.

Společně s trenérkou Ivkou Davidovou (48) připravily pro čtenáře Aha! seriál složený z několika cviků na zformování a posílení partií, které jsou nejvíc ochablé a kde se hromadí tuk.

Proč pilates
Při cvičení dochází k posílení svalů celého těla, zejména hlubokých břišních a zádových svalů a svalů pánevního dna. Je to fyzická aktivita, kterou mohou cvičit lidé v každém věku, ale i nemocní. „Důležitý není počet opakování cviků, ale správná technika provedení. Je to náročné cvičení, ale když se ho naučíte, je velice účinné,“ říká trenérka.

Cvik číslo 1 – Ukázková stehna, pevné paže
Vnitřní strana stehen a tricepsy jsou jedny z nejvíc povolených svalů u žen. Na tento cvik budete potřebovat židli nebo lavici a malý, ze dvou třetin nafouknutý míček. Mezi stehna si dejte míček a s výdechem balón silou stáhněte. Zároveň vytáhněte paže co nejvíc do rozpažení. Nádech a povolte.
Provedení: 3 série po 12 cvicích. Můžete pozvolna stahovat nebo fázovaně stlačovat míč a povolovat na dvě doby či rychleji pumpovat.
POZOR: Ramena nevytahujte k uším a lopatky stáhněte směrem dolů, jakoby do kapsy u kalhot. Stále držte ramena od uší, uvolněte trapézové svaly a krční páteř, břicho připlácnuté k bederní páteři a vnitřní »zip«. Tím zapojíte pas celý dokola.

Ilona Svobodová



Cvik číslo 2 – Pryč s madly
»Madla« jsou ty špíčky, které lezou z kalhotek a podprsenky. Tento cvik kromě redukce madel posílí celý bok a břišní šikmé svaly. Lehněte si na bok a srovnejte se do přímky. Musíte být úplně srovnaní, jako byste byli zalisovaní mezi dvěma stěnami. O ruku se lehce opřete jen kvůli stabilitě.
Provedení: 3 série po 12 cvicích. S výdechem zvedejte jednu nohu nahoru do úrovně kyčlí, s nádechem dolů. Můžete i k horní noze přitáhnou tu spodní, těžší varianta je ta, když vytahujete vzhůru obě nohy zároveň.
POZOR: Hlavu mějte uvolněně položenou v dlani, horní lopatku při zdvihu opět do kapsy a nohu či obě zdvihejte stehnem. Kotník mějte uvolněný.

Cvik číslo 2 – Pryč s madly

Od rytmiky, přes step a šerm k pilatesu
„Cvičím vlastně od dětství. Protože v Kladně, kde jsem žila jako malá, jsem chodila do rytmiky. Na konzervatoři jsme měli také hodně pohybu, například step, šerm, pantomimu, jevištní pohyb. Ale do fitka chodím opravdu hodně dlouho. Začala jsem ho navštěvovat po prvním úrazu, kdy jsem se srazila na lyžích se snowboardistou a potrhala si vazy v koleni. Vystřídala jsem několik trenérů, ale teď už přes 10 let cvičím pilates s Ivkou Davidovou.“



Co je to »zip«
U pilatesu je důležité držet vtažené břicho a zapojit hloubkové svaly pánevního dna. Jak na to? Představte si, že jste na záchodě na malé. A čůrání násilně přerušíte tak, že zatáhnete svaly pánevního dna vzhůru, jakoby »zapnete vnitřní zip«. Nebo si představte, že ležíte a soukáte se do malých kalhot. Břicho musíte opravdu hodně zatáhnout.

Kontrola správného zapojení středu těla
Břicho při každém cviku musí být zatažené a hýždě povolené. Měli byste cítit pas celý dokola. Nikdy nepodsazujte pánev, je to nepřirozená poloha páteře.

Další cviky najdete ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.