»Školka« pro nalezená mláďáta zvířat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

»Školka« pro nalezená mláďáta zvířat

Malý jezevec považuje ošetřovatele za svou matku.
Malý jezevec považuje ošetřovatele za svou matku. (Foto: ČTK)

Školku lesních zvířátek v těchto dnech připomíná záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Starají se tam o malá srnčata, jezevce i kalouska.

Mláďata přinesli do stanice lidé, kteří se domnívali, že jsou opuštěná. „Lidé vědí, že se na mláďata nemá sahat, a potom se vymlouvají. Někdy jsou to až absurdní, nepravděpodobné historiky. Jako třeba u srnčete, že šli na cizí zahradu, ani nevědí, kdo tam bydlí, a v králíkárně bylo srnče, tak jim ho vzali a přinesli ho sem,“ říká vedoucího stanice Jan Kašinský.

Stává se prý, že lidé přinesou do stanice vyhladovělé srnče, o které se možná několik dní neúspěšně pokoušeli starat sami doma. Odborníci ze záchranné stanice mláděti dokážou pomoci. Do přírody se už obvykle vrátit nemůže. Svého pečovatele totiž považuje za matku a lidí se nebojí. „Většinou bývá větší šance na vypuštění u ptáků, protože tam lze použít různé metody, které zabrání vazbě na lidi, ať už to je třeba nějaké krmení s dlouhou pinzetou,“ vysvětluje Kašinský.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.