Kauza sochy v Hradci Králové: Skončí u rybníka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kauza sochy v Hradci Králové: Skončí u rybníka?

Socha starosty zdobila centrum jen tři čtvrtě roku.
Socha starosty zdobila centrum jen tři čtvrtě roku. (Foto: ara)

Nové místo snad najde prý nepovedená socha někdejšího slavného starosty Hradce Králové Františka Ulricha. Ta už šestým rokem leží ve skladu technických služeb, kam byla »uklizena« z centra města, brzy po svém odhalení.

Socha »slyšela« názory, že je zmetkem, který Ulricha ztvárňuje jako shrbeného starce na toaletě. Dílo za 3,5 milionu korun magistrát Hradce proto odstranil a reklamoval jej. Autor sochy Stanislav Hanzík ale stížnosti odmítl a město další kroky nepodnikalo.

Socha starosty zdobila centrum jen tři čtvrtě roku.
Nyní se objevily názory, že by socha významné osobnosti mohla stát u Stříbrného rybníku či u zahrádkářské kolonie na okraji města. To nejsou tak důstojná místa, ale dílo by našlo uplatnění a přitom by nebylo tak na očích. „Návrhem se město zabývá. K definitivnímu stanovisku je ještě daleko,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Salon republiky
František Ulrich (*1850 – †1939) byl český advokát, poslanec, autor básní a prózy. Jako dlouholetý starosta Hradce Králové (1895 až 1929) patřil k nejvýznamnějším osobnostem jeho novodobých dějin. Výrazně se zasloužil o moderní přestavbu a všestranný rozvoj města, což Hradci vyneslo přezdívku Salon republiky.

František Ulrich

Přečtěte si
rezacek
9. 4. 2017 • 21:03

Já bych ho umístil doprostřed rybníka a přidal popis "vodník na toaletě", aneb "i zelený mužíček prostě musí ..."

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.