Slavné sousoší na Karlově mostě: Takhle přitáhli kopii za 6 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Slavné sousoší na Karlově mostě: Takhle přitáhli kopii za 6 milionů!

Sochu musela na podstavec dostat těžká technika.
Sochu musela na podstavec dostat těžká technika. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Před pěti lety sebrali z Karlova mostu originál, včera ho restaurátoři nahradili kopií za 6 milionů! Řeč je o sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa z roku 1710.

Zní to možná divně, ale prý je pro tohle slavné sousoší lepší, když bude schované a místo něj bude stát na 7. polopilíř ve směru od Staroměstské mostecké věže náhražka.
„Vždy je lepší se dívat na originál, ale lidé nebudou ochuzeni. I tato kopie je autentické sochařské dílo. Není to žádný odlitek. Vše se seká ručně a i výběr kamene byl podroben pečlivému zkoumání,“ řekla Aha! Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy.

Výroba kopie, na které pracoval tým sochaře a arestaurátora Jiřího Kačera, trvala tři roky. Včera se konečně dostala díky těžké technice na místo. Zatím je kolem ní lešení. Naplno ji můžete obdivovat asi za dva týdny.

Tohle je originál.

Co je s originálem?

Originál je nyní rozebrán na jednotlivé fragmenty - zvlášť je podstavec, andělé i světec. Zatím bude uložen v depozitáři. „Nyní totiž nemá galerie prostory, kde by se mohlo sousoší opět složit a vystavit. Ale řešíme to s magistrátem, tak snad by se to mohlo do budoucna podařit,“ řekla kurátorka.

Takhle sousoší vypadá

Ve středu dynamického sousoší je zobrazen František Borgiáš v řádovém rouchu s gestem pokory. Vpravo vedle světce stojí anděl a drží obraz s reliéfem monstrance, vlevo je sedící anděl s reliéfem Panny Marie s Ježíškem. Na bohatě sochařsky propracovaném podstavci se nachází světcovy atributy, odznaky jeho církevních i světských hodností a lebka, která připomíná pomíjivost pozemské krásy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.