Královna marmelád je z Prachatic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Královna marmelád je z Prachatic!

To je ona. Královna marmelád Jozefína Růžičková, která ráda experimentuje s novými chutěmi.
To je ona. Královna marmelád Jozefína Růžičková, která ráda experimentuje s novými chutěmi. (Foto: archiv Jozefíny Růžičkové)

Nejlepší marmelády na světě vaří Jozefína Růžičková (43) z jihočeských Prachatic! Rozhodla o tom porota na mistrovství světa v citrusových marmeládách ve Velké Británii. Jozefína získala tři stříbrné, pět zlatých a jednu dvojitou zlatou medaili.

Nejvíc ale uchvátila kulinářské odborníky kombinací jihočeského šípku a červeného pomeranče. Právě tento výrobek získal ocenění nejlepší letošní zahraniční marmelády vůbec. „Porota hodnotila přes dva tisíce vzorků ze třiceti zemí. Britové jsou mistry v přípravě marmelád, žádná snídaně se bez nich neobejde. O to víc mě úspěch těší,“ poznamenala nová královna marmelád.

Do soutěže se poprvé přihlásila v roce 2015, to se utkala v amatérské kategorii a získala 2 bronzová ocenění. „Poslali mi hodnocení a připomínky. To mi pomohlo odrazit se dál. Základ mi ale dala maminka. Jako dítě jsem vždy v létě zavařovala, jak se to na vesnicích běžně dělalo,“ řekla Jozefína.

Odhaduje, že už uvařila kolem 50 druhů marmelád a toto číslo není konečné. Baví ji vymýšlet a zkoušet stále nové kombinace. Její netradiční marmelády zaujaly i prestižní londýnský obchod Fortnum a Mason, ve kterém pravidelně nakupuje královská rodina. „Zařadili do svého sortimentu hned dvě mé marmelády. Tu, co získala dvojitou medaili a marmeládu z klementinek. Ty se teď budou dovážet z Prachatic rovnou do Londýna,“ smála se Jozefína.

S čím Jozefína v Anglii bodovala?

Stříbrná medaile: citron, citron s hořkou čokoládou, červený pomeranč s chilli

Zlatá medaile: klementinka, červený pomeranč se sakurovým květem, červený pomeranč s rakytníkem, červený pomeranč, červený pomeranč se šípkem

Dvojitá zlatá medaile a ocenění nejlepší zahraniční marmelády: červený pomeranč se šípkem

Kdo je nová královna marmelád

Matka dvou dětí začala vařit marmelády v roce 2015. Než se přestěhovala do Prachatic, pracovala 18 let v nadnárodní potravinářské korporaci. Práci u počítače vyměnila za sběr ovoce a vaření domácích marmelád a džemů. Zpracovává výhradně ovoce, které si vybírá přímo u pěstitelů například z Lhenicka. Její marmelády je možné ochutnat i na food festivalech, piknicích či trzích, třeba v Praze na Náplavce.

Video: Jozefína Růžičková - medaile za marmelády

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.