Bylo jich pět... Zůstávají čtyři! Bolivijský kmen na pokraji vymření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bylo jich pět... Zůstávají čtyři! Bolivijský kmen na pokraji vymření

Baji zamlada. Teď ji skolila rakovina žaludku.
Baji zamlada. Teď ji skolila rakovina žaludku. (Foto Wigberto Rivero)

„Baji, jedna z posledních žen kmene Pacahuara v bolivijské Amazonii, zemřela na Silvestra ve své vesnici Tujuré,“ informoval profesor Wigberto Rivero, jenž jejich vymírání sleduje takřka v přímém přenosu.

Sedmapadesátiletá Baji byla jedním z posledních pěti žijících příslušníků kmene, který je chráněn přímo bolivijskou vládou. Ač žila v divočině nejprimitivnějším způsobem a zcela v harmonii s přírodou, podle listu El Universal ji zahubila rakovina žaludku!

Pacahuarů bylo ještě na přelomu 19. a 20. století kolem 40 – 50 tisíc, ale před padesáti lety museli opustit svou domovinu na severu Bolívie. Ohrožoval je tam hlad, brazilští povstalci i sběrači kaučuku. Tehdy se kmen lovců, rybářů a sběračů ovoce rozštěpil a začal vymírat.

Konec reprodukce
Dnes už skuteční Pacahuarové zbývají jen čtyři, na nich je zachovat co nejdéle jejich řeč (písmo ani nemají) a kulturu. Rod už nezachovají, ačkoli jsou dva muži a dvě ženy. Všichni jsou totiž příbuzní; jde o dva bratry zesnulé Baji (Maro a Buca) a dvě její neteře (Bose Pistia a Shaco Pistia)... Zhruba dvacet osob má ale aspoň část pacahuarské krve, pochází však už ze svazků s příslušníky kmene Chácobo.

Víte, že...
...na název bolivijského kmene na 6 písmen se často ptají české křížovky? Už počet písmen naznačuje, že odpověď nezní PACAHUARA, ale MOVIMA.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.