Rozloučení s Fidelem Castrem (†90): Sestra se na něj vykašlala, pohřbil ho Maradona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozloučení s Fidelem Castrem (†90): Sestra se na něj vykašlala, pohřbil ho Maradona!

Fidel Castro (†90)
Fidel Castro (†90) (Foto: Reuters, ČTK, EPA a ara)

Devítidenní smutek na Kubě skončil. Země se včera rozloučila se svým diktátorem Fidelem Castrem (†90), který stál v jejím čele skoro 50 let! A zatímco sestra se na něj vykašlala, bývalý argentinský fotbalista Diego Maradona (56) si pohřeb ujít nenechal.

Poslední rozloučení s Castrem začalo už v sedm hodin ráno místního času (13:00 SELČ) ve městě Santiago de Cuba, kdy se ozvalo 21 dělostřeleckých salv. Možnost zúčastnit se pietního ceremoniálu sice měla jen hrstka nejbližších, ne všichni se ale na pohřeb Castra snažili dostat za každou cenu. Třeba jeho sestra Juanita (83), která už od roku 1964 žije v USA, se hned po Fidelově smrti nechala slyšet, že se na Kubu nevrátí ani živá, ani mrtvá. Naopak takový Diego Maradona vzal na pietní ceremoniál i svoji blonďatou přítelkyni jménem Rocio Oliva. „Byl jako můj druhý otec,“ zamačkával slzu poté, co zjistil, že Castro 25. listopadu odešel na věčnost.

Veřejnost se s revolucionářem a El Comandantem, jak Castrovi přezdívali, rozloučila už o den dříve.  V sobotu na Náměstí Revoluce přišly desetitisíce lidí s vlajkami, ale i obřími portréty Castra. Kdo neměl nic z toho, tak si alespoň pomaloval tvář nápisy jako »Miluji Fidela« a »Kuba je Fidel!«. „Slibujeme, že budeme bránit vlast a socialismus,“ hřímal pak před davem Fidelův mladší bratr Raúl (85), současný prezident Kuby. Oznámil ovšem ještě jednu zásadní věc – v parlamentu prý chce předložit zákon, který by zakázal, aby se po Fidelovi pojmenovávali ulice, náměstí či se mu stavěly pomníky. Tak si to prý přál sám Castro, aby se vyhnul »kultu osobnosti«, který provázel i další komunistické vůdce – mj. Vladimíra Iljiče Lenina, Josifa Stalina či Karla Marxe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.