Zemřel generál Noriega (†83), někdejší panamský diktátor: Při projevech máchal mačetou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zemřel generál Noriega (†83), někdejší panamský diktátor: Při projevech máchal mačetou!

Manuel Noriega
Manuel Noriega (Foto: Reuters, Profimedia.cz)

Donášel CIA, kšeftoval s drogami, pral špinavé peníze a posledních 27 let strávil ve vězení. Tím vším byl bývalý panamský diktátor Manuel Noriega, který v noci na dnešek zemřel ve věku 83 let.

Z vězení, kde si odpykával trest mj. za vraždy politických oponentů v 80. letech, se generál Noriega dostal až letos v lednu, kdy byl dočasně propuštěn. Kdysi obávaný autokrat se totiž musel podrobit operaci, při níž mu měl být odstraněn nádor na mozku. Zákrok se ale kvůli krvácení zkomplikoval a v březnu následovala další operace, po níž už zůstal diktátor v řízeném kómatu. „Smrt Manuela Noriegy uzavírá jednu kapitolu našich dějin. Jeho děti a příbuzní si zaslouží klidný pohřeb,“ vyjádřil se k jeho úmrtí panamský prezident Juan Carlos Varela.

Haldy kokainu
Noriega ovládal Panamu jako vrchní velitel armády šest let od roku 1983. A při svých nacionalistických projevech máchal s oblibou mačetou. V dobách své největší slávy prý pořádal na svých luxusních panstvích večírky, na nichž se vyšňupaly hromady kokainu. „Toužil po moci a stal se tyranem. Toužil po bohatství a stal se kriminálníkem,“ vylíčili diktátora novináři Richard M. Koster a Guillerm Sánchez v knize s názvem V čase tyranů. Právě kvůli vazbám na kolumbijský drogový kartel Pabla Escobara byl však po americké invazi do Panamy koncem prosince 1989 svržen.

Drogy, praní peněz i vražda
V roce 1992 pak vyfasoval Noriega v USA 40 let vězení za kšefty s drogami, vydírání a praní špinavých peněz. Trest si tam odpykával do roku 2010 a nakonec skončil ve vězení v Panamě. Tam na něj čakaly dva další 20leté tresty za  vraždění politických odpůrců, korupci a zpronevěru. Hrál to na dvě strany
Noriega se »proslavil« rovněž jako spojenec USA a informátor Bílého domu. Nakonec se ale stal jeho otevřeným nepřítelem. Stal se z něj totiž nepředvídatelný protivník, který to hrál na všechny strany – na jedné spolupracoval s Američany a donášel jim o Kubě, na druhé prodával americká tajemství jejich nepřátelům, včetně kubánského diktátora Fidela Castra (†90). Tomu dokonce prodával i panamské pasy, které následně využívali kubánští ale prý i sovětští tajní agenti.
Manuel Noriega

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.