Hypotéka, půjčka? Od 1. prosince vše jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hypotéka, půjčka? Od 1. prosince vše jinak!

Nový zákon sjednotí pravidla pro všechny typy půjčování peněz.
Nový zákon sjednotí pravidla pro všechny typy půjčování peněz. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Chcete si vzít půjčku nebo hypotéku a bojíte se, abyste nenaletěli? Bezpečně ochránit by vás měl od 1. prosince nový zákon o spotřebitelském úvěru. Nevýhodou přísnějších pravidel ale je, že nejspíš zdraží půjčky i hypotéky. Deník Blesk přinesl užitečné informace.

Nový zákon sjednotí pravidla pro všechny typy půjčování peněz. „Mikropůjčky, prodej na splátky i hypotéky pro spotřebitele konečně spadají pod jeden zákon, což spotřebitelům výrazně zlepší orientaci v jejich právech. Zejména hypotékám chyběla regulace, která by přesně řekla, jaké a jak podané informace má spotřebitel dostat,“ říká Miloš Borovička, právní poradce dTestu.

Ochrana před dluhy

Přísnější pravidla vítají i další odborníci. „V ČR je zatím poměrně nízká úroveň fi nanční gramotnosti. Mnoho lidí se pak bohužel dostane do situace, kdy nejsou schopni splácet. Dluhy jim stále narůstají, až nakonec musí čelit exekucím,“ upozorňuje Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Bič na lichváře

Nový zákon také razantně omezí maximální výši pokut. „Cílem je vymýtit poskytovatele půjček, jejichž obchodní model je založený na výnosech z vymáhání, kteří dosud při poskytnutí úvěru předpokládali selhání ve splácení spotřebitele,“ vysvětluje Ondřej Hák z Equa bank.

Nejdůležitější novinky, které zákon nabídne

Ochrana před zadlužením

Nemáte dost peněz na splácení půjčky? Zákon vás ochrání před pádem do dluhů. Nově totiž musí poskytovatel půjčky pečlivě prověřit žadatelovu schopnost splácet úvěr a půjčit jen tomu, kdo zvládne splácet bez problémů. „Zamezí se tak tomu, že půjčku obdrží někdo, kdo by se kvůli ní dostal do vážných fi nančních problémů,“ vysvětluje Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Pokud poskytovatel půjčky klienta pořádně »neproklepne «, může být smlouva o úvěru prohlášena za neplatnou a spotřebitel nebude muset platit úroky, a dokonce dostane již zaplacené úroky zpět. Jistinu by pak splácel podle svých možností. „To vše ale za předpokladu, že klient uvedl při žádosti o úvěr pravdivé informace o své fi nanční situaci,“ dodává Molnárová.

Dluh můžete splatit kdykoli

Svůj dluh budete moct splatit kdykoli. Nebudou tak už hrozit žádné sankce za předčasné splacení úvěru. Zaplatíte jen účelně vynaložené náklady, tedy náklady, které věřiteli vznikly v souvislosti s předčasným splacením.

Přísně na mikropůjčky

Zákon si došlápne i na půjčování malých částek peněz. Půjčky do 5 tisíc korun, tzv. mikropůjčky, přitom nebyly vůbec regulovány. Nově pro ně platí stejná pravidla jako pro ostatní půjčky a úvěry. Pokud se tak ukáže, že si poskytovatel půjčky neověřil schopnost dlužníka splácet, může finanční arbitr označit úvěrovou smlouvu za neplatnou.

Předčasné splacení hypotéky

Předčasně bude možné splatit i hypotéku. Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možné zdarma splatit až čtvrtinu hypotéky. Zcela bez poplatků ji pak bude možné splatit v těžkých životních situacích, třeba při dlouhodobé nemoci. A pokud vás např. rozvod donutí byt či dům prodat, může to být důvod k jednorázové splátce hypotéky. Banka si může nárokovat náhradu nákladů do výše jednoho procenta z předčasně splacené částky, nejvýše však 50 tisíc korun.

Dva týdny na rozmyšlenou

Chcete si vzít úvěr na bydlení a poradce spěchá na váš podpis, protože podmínky se brzy změní? Nově už na vás nebude moct tlačit. Ze zákona totiž bude dvoutýdenní lhůta na rozmyšlenou, než smlouvu uzavřete, a poskytovatel úvěrů vám během této doby nesmí změnit podmínky nabídky.

RPSN bude muset být všude

RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, uvádí konečné procento, které za půjčku zaplatíte. Podle něj poznáte, jak je vlastně drahá. Nově bude muset být uvedena u každého úvěru, půjčky či hypotéky.

Pokuty dostanou limit

Nepošlete včas jedinou splátku a přijdete o majetek? Kdepak. Při řádném splácení vás opožděná splátka o střechu nad hlavou nepřipraví. Za prodlení může být maximální pokuta jen do 50 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 000 korun. Kromě toho zákon upravuje i smluvní pokuty z prodlení, které nabíhají denně. Nově nesmí překročit 0,1 % denně z částky, s níž je dlužník v prodlení.

Poradce čekají zkoušky

Všichni poradci nebo prodejci úvěrů budou muset zkouškou prokázat svoji odbornost, na kterou dohlédne poskytovatel půjčky (tedy např. banka), jejíž služby nabízejí. Kromě toho budou muset mít i licenci od České národní banky. „Je to podobné jako při zkouškách na řidičský průkaz. Někdo získá jen řidičák na moped, jiný na autobus. A právě ten »řidičák na autobus« budou muset mít zprostředkovatelé hypoték,“ přibližuje Ondřej Hák z Equa bank.

Rozhodovat bude jen soud

Zruší se používání rozhodčích doložek. Tu když dlužník podepsal, tak případné spory (obvykle kvůli nesplácení dluhu) řešil rozhodce. Ten často rozhodoval ve prospěch věřitele, který si ho sám určil. Dlužník tak ztratil možnost bránit se proti neférovým praktikám u soudu. Nově ale budou rozhodovat pouze soudy.

Konec 100% hypoték
Nemáte ani vindru, a sníte o koupi bytu? Tak to máte smůlu. Banky už nově nesmí poskytovat 100% hypotéky. Půjčit si můžeme pouze 95 % odhadní ceny nemovitosti. A od dubna 2017 bude ještě hůř, hranice klesne na 90 %. Tohle opatření, které je iniciativou ČNB, sice přímo s novým zákonem nesouvisí, hypoteční trh ale ovlivní.

Půjčovat nemůže každý
Půjčovat peníze už nebude moct každý »jouda«. Nebankovní poskytovatelé budou muset splnit velmi přísná kritéria na svůj majetek, právní formu, způsob řízení, a především odborné znalosti a mít základní kapitál aspoň 20 milionů korun.

Na úvěry dohlédne ČNB
Na každého, kdo poskytuje nebo zprostředkovává úvěr, dohlédne Česká národní banka. Pokud nachytá někoho, kdo k půjčování peněz nemá oprávnění, bude mu moct udělit pokutu až do výše 20 milionů korun.

Přečtěte si
yaaa.xd@...
21. 8. 2017 • 20:27

Konečně dostane půjčování v ČR nějaký řád. Sice nemám nic proti <a href="https://www.hyperfinance.cz/pujcky/pujcky-bez-registru/">půjčkám bez registru</a>, ale je fajn, že to bude nějak regulované.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.