Lékaři jí zpackali operaci štítné žlázy: Připravili ji o hlas, vysoudila omluvu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lékaři jí zpackali operaci štítné žlázy: Připravili ji o hlas, vysoudila omluvu!

Jitka Lindaurová se dočkala alespoň morální satisfakce.
Jitka Lindaurová se dočkala alespoň morální satisfakce. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Jen šeptem nebo posunky se dorozumí Jitka Lindaurová (40) z Brna. O hlas přišla před devíti lety při zpackané operaci štítné žlázy ve Fakultní nemocnici U Svaté Anny v Brně. Po letech tahanic vysoudila... omluvu. Dvoumilionové odškodné olomoucký vrchní soud zamítl.

Před devíti lety musela podstoupit operaci hyperfunkce štítné žlázy. Lékaři při ní udělali chyby, mimo jiné přerušili hlasivkové nervy. Přišla tak o hlas. K tomu se nabalily další komplikace. „Mám radost, že se alespoň museli omluvit. To je hodně důležité, protože máte zkažený život. I když se snažíte všemocně, tak jste omezeni v každém směru,“ řekla Jitka Lindaurová.
Soudce Jan Zavrtálek uvedl, že vyhrála. „Morální satisfakce je důležitější než peníze. To, že jí nebyly přiznány, bereme jen jako nepatrný neúspěch,“ konstatoval.

Lindaurovou po zpackané operaci v roce 2007 lékaři ujišťovali, že se její zdravotní stav sám spraví. Lépe jí nebylo, až díky znalci zjistila, že vše se už bude jen zhoršovat. V roce 2011 proto podala na nemocnici žalobu. Krajský soud sice přiznal dva miliony odškodného, ale vrchní soud je zamítl na základě námitky nemocnice, že nárok byl v době podání žaloby už promlčen. V roce 2008 totiž vydal nejvyšší soud judikát o tříleté promlčecí době.


Šance na zlepšení? Nulová!
„Můj život, to je boj o přežití. Šance na zlepšení není. Takže je to doslova díky za každé nové ráno. Strašně moc bych si ale ještě přála vidět dcery maturovat a být babičkou. I když toho se bojím, že se mi nesplní,“ povzdechla si Jitka. Po operaci se u ní objevily i další zdravotní problémy.

Nemocnice jí napsala jednu větu...
„Omlouváme se vám za újmu na zdraví a dalších osobnostních právech, která vznikla v důsledku operačního zákroku v našem zdravotnickém zařízení, zejména zanedbáním prevenční povinnosti, opožděným stanovením diagnózy a neprovedením nutných úkonů, které mohly vést ke zlepšení vašeho zdravotního stavu.“



Přečtěte si
Silvie__
30. 9. 2016 • 21:56

V tomto případě to Pavel Gladiš nebyl. Ten zpackal moji operaci. Stejně jako u paní Jitky, oboustranné přerušení nervů. Obě jsme byly na stejném oddělení.

xcarodejka
30. 9. 2016 • 12:25

Je tu moc velká tolerance pro šlendrián. Ono s e toho spacká hodně, ale není to tak "křiklavé" .A nemyslím jen zdravotnictví. Jsme již na úrovni třetích zemí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.