Smrt izraelského expremiéra Šimona Perese (†93): Svět pláče, teroristé slaví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt izraelského expremiéra Šimona Perese (†93): Svět pláče, teroristé slaví!

Dnes zemřel izraelský expremiér Šimon Peres (†93).
Dnes zemřel izraelský expremiér Šimon Peres (†93). (Foto: Reuters, EPA, ČTK)

Politici z celého světa vzdávají hold památce bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Ten dnes ve věku 93 let podlehl následkům mozkové mrtvice.

Na páteční Peresův pohřeb mají mimo jiné namířeno americký prezident Barack Obama, francouzská hlava státu François Hollande, britský princ Charles či papež František. „Blízký východ potřebuje politiky, jako byl izraelský exprezident Šimon Peres, aby skončilo násilí a náboženský fundamentalismus,“ prohlásil  český premiér Bohuslav Sobotka. Na pohřeb se ale nechystá – českou vládu bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Přestože Peres zasvětil svoji politickou kariéru urovnání vztahu s Palestinci, ti z hnutí Hamas jeho smrt oslavují prohlášením, že »jsou šťastní, že zemřel zločinec, který způsobil prolévání jejich krve«. Shodou okolností byl Hamas před několika dny vyřazen ze seznamu teroristických organizací...

Víte, že...
...v roce 1994 získal Peres spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem Nobelovu cenu za mír za mírovou dohodu s Palestinci?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.