Chlapec (†14) utopený v bazénu: Jak ho mohlo nasát potrubí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chlapec (†14) utopený v bazénu: Jak ho mohlo nasát potrubí!

Zesnulý Adam...
Zesnulý Adam... (Foto: Facebook.com, ara)

Co se odehrálo v libereckém bazénu, kde potrubí divoké řeky vcuclo Adama (†14)? Svědci vypověděli, že plavčíky upozorňovali na chybějící ochrannou mříž, i na to, že se kolem »díry« pohybovalo dítě. To bylo v sobotu odpoledne, následně Adama začali hledat kamarádi, v půl šesté se zapojili i jeho rodiče, v devět už pátrala i policie, a až v neděli před třetí ráno jeho tělo vytáhli.

„Chyběla tam mříž a kus zdiva a kachliček. Manžel se tam potápěl a viděl, že mříž byla vpáčená dovnitř. Na díru i na to, že se tam chlapec pohyboval, byl plavčík upozorněn. Bylo mi sděleno, že »není možné, aby to nasávalo«! Následně nás vyhodili,“ popsala Aha! jedna ze svědkyň události. Lidé byli podle ní vykázáni prý proto, aby se nikdo nepořezal. Do potrubí za zničenou mřížkou se ale tou dobou nikdo nepodíval...

Rituál fotbalistů
Jít si po zápase zaplavat, uvolnit namožené svaly, byl pravidelný rituál týmu mladých fotbalistů. „Kluci říkali, že by se nikdy nestalo, že by Adam odešel z bazénu a nic jim neřekl. Hledali ho i v šatnách, když ho nenašli ani tam, šli za plavčíkem,“ popisovala jedna z maminek Adamova kamaráda z fotbalového týmu. Pak se k pátrání přidal i jeho táta, který syna čekal doma. To bylo v půl šesté.

„Protože se báli, že se mu třeba stalo něco cestou domů, zavolali v devět policii. Ta ho hledala v bazénu, kde ho našli až potápěči, kteří v rouře uviděli nohu. Prý trvalo do tří hodin do rána, než ho z ní vytáhli,“ dodala maminka.
Vedení bazénu včera případ komentovat nechtělo. „Jsme z toho nesmírně otřesení, nijak se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ řekl ředitel Jan Švec.

Policie: Zemřel na následky udušení!

Pitva podle policie prokázala, že Adam zemřel na následky udušení. „Příčinou smrti utopením bývá právě udušení,“ vysvětlil soudní lékař Michal Beran. Co se v bazénu přesně stalo? „Kriminalisté budou žádat o vypracování znaleckých posudků vztahujících se k bezpečnostním opatřením v zařízeních, jako jsou bazény a plovárny, a zjišťovat, proč a za jakých okolností k tragédii došlo, a případnou konkrétní trestně-právní odpovědnost,“ uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Kamarádi vzpomínají na Adama: Byli jsme skvělý tým...

Nechtějí věřit, že Adama už nikdy nepotkají. Kamarádi na něj vzpomínají jako na stále se smějícího kamaráda. Skvělého fotbalistu, kterému číslo 13 na dresu ale štěstí nepřineslo.„Dostalo mě to na kolena. V tu chvíli mi před očima proběhly všechny naše odehrané zápasy a společné chvíle. Jsem z toho v šoku a doteď se s tím nemůžu smířit, že Adam už není mezi námi,“ napsal na svůj Facebook dojemný vzkaz Adamův kamarád Mikuláš.

„Byli jsme skvělý tým. A Adam byl jeho součástí. Hrál na pozici levého obránce a opravdu výborně! Věřili jsme mu ve všech situacích a on nás dokázal podržet. Pokaždé, co jsem ho viděl nebo jsem se s ním zdravil, měl úsměv na tváři. Nedokážu si na Mártym vybavit ani jednu zápornou věc. Ten kluk byl skvělý ve všech ohledech,“ pokračuje Mikuláš a dodává: „Doufám, že se tam nahoře budeš mít fajn.“

Není ale jediným Adamovým přítelem. Na jeho počest na svůj Facebook vložil video sestříhané z Adamových fotografií Honza. „Pamatuji ty časy, kdy ke mně o prázdninách vždycky jezdil, a pak jsme si pod trampolínou stavěli bunkr. Bylo to dobré dětství a ještě lepší vzpomínky. Vzdávám hold a čest Adamovi,“ napsal.

Kamarádi: Budeš nám chybět, Adámku!

Budeš nám chybět, Adámku...« Před zavřeným libereckým bazénem se včera odpoledne sešlo na 50 Adamových spolužáků, učitelů a kamarádů. Na improvizovaném pietním místě s Adamovou fotografií zapalovali svíčky a vzpomínali.

Z hloučku byl slyšet jen pláč, slzy tekly po tvářích holkám i klukům, kámošům z fotbalu. „Rodiče na pietní akci nepřišli, jsou naprosto zdrcení. Adam byl jejich jediný syn. Oba už jsou starší, další děti asi mít nemůžou,“ popsala jedna ze známých rodiny.

Expert Košnar: Stavělo se bez bezpečnostních opatření!

Způsobily smrt Adama (†14) v libereckém bazénu nevyhovující bezpečnostní předpisy? Podle experta Pavla Košnara starší bazény nemusely při stavbě dodržovat žádná opatření. „Divoká řeka funguje tak, že na jedné straně vodu nasává čerpadlo a druhou stranou ji jiné čerpadlo tlačí ven,“ popsal fungování atrakce předseda Asociace bazénů a saun Pavel Košnar.

Adam se podle něho zřejmě chytil v sacím čerpadle, ale s jistotou to neví.
Jak se ale taková tragédie mohla stát? „U nově postavených řek se okruhy dělají, aby nikoho nemohly nasát. Jsou tam tlakové spínače, aby se čerpadlo při změně tlaku vyplo. U starších bazénů ale předpisy nebyly,“ vysvětlil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.