Jakým nesmyslům o svých mazlíčcích nejčastěji věříme? 7+1 mýtů o psech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jakým nesmyslům o svých mazlíčcích nejčastěji věříme? 7+1 mýtů o psech!

Fotografie
Fotografie (internal)

Myslíte si, že o svém čtyřnohém mazlíčkoví víte všechno? Opravdu ale vidí černobíle, jeho věk se musí vynásobit sedmi a jeho blech se bát nemusíte? Aha! odhaluje největší psí mýty.

1*Jeden rok vydá za 7 psích
Psi stárnou jinak. První dva roky vyspívají velmi rychle, ale pak se jejich stárnutí zpomaluje. V prvním roce a půl života to může odpovídat věku 15 letého puberťáka, ve dvou letech už je dospělý. Záleží i na tom, o jakou jde rasu a jak je pes veliký. Například malé plemeno okolo 10 kil bude mít v pěti letech lidské stáří okolo 38 let. A velký pes nad 40 kil se bude blížit věku 50 letého člověka.

2*Vidí černobíle
Psi vidí jinak barevně než člověk. Dalo by se to přirovnat, že vidí podobně jako barvoslepí lidé. Barvy rozeznávají jinak než my. Například nevidí rozdíl mezi zelenou a červenou barvou. Svět mají spíše v barvách šedé, žluté a modré.

3*Ovoce je pro ně zdravé
Ovoce do psího jídelníčku pravidelně nepatří. „Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů.


4*Fena by měla mít aspoň 1x štěňata
Přesvědčení některých pejskařů, že pokud bude mít fena štěňata, tak tím předejdou různým zdravotním problémům, jako jsou zánět dělohy nebo falešná březost, je mylné. Kdo nechce štěňata, měl by fenku nechat vykastrovat po prvním hárání. Tím předejde mnoha zdravotním komplikacím.

5*Blechy psí na člověka nejdou
Omyl, o kterém se můžete přesvědčit na vlastní kůži. Blechy sice většinou dávají přednost psům, ale když jsou přemnožené, rády si pochutnají i jinde. Navíc, když už si je pes do bytu přinese, je těžké se jich zbavit.

6*Pes, který štěká, nekouše
Podle veterinářů jde o častý omyl. Může za to mýtus, že pes často štěká kvůli tomu, že chce protivníka zastrašit, protože se ho sám bojí. Jenže pes, který se bojí a je ve stresu, pak nemusí zaútočit přímo, ale třeba i ve chvíli, kdy se člověk otočí nebo ztratí pozornost. Zda je pes připravený zaútočit, se lépe pozná z jeho mimiky, tedy z toho, jak se tváří.  

7*Když žere trávu, bude pršet
Psi nežerou trávu kvůli předpovídání počasí, ale aby si spravili podrážděný žaludek. Většina psů se totiž do trávy pustí ve chvíli, kdy se přejedli nebo mají zkažený žaludek. Tráva v žaludku jim pomůže obalit žaludeční šťávy a vyzvrátit je.

+1*Voříšci jsou zdravější
Pravdou je, že kříženci sice mají širší genetickou základnu. Jenže zatímco u čistokrevného psíka hlídá majitel každé kýchnutí, u voříška na dvorku přejde nemoc buď mávnutím ruky, nebo si jí vůbec nevšimne. I to je podle odborníků důvodem, proč se voříci objevují v ordinacích veterinářů méně často.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.