Červená řepa: Elixír zdraví!
Odborníci na výživu nedají na červenou řepu dopustit a díru do peněženky také neudělá. Někteří z nás si sice ze školní kuchyně vůči téhle zdravé zelenině odnesli předsudky, ale při správné úpravě si na ní opravdu pochutnáte.
Bojovník proti rakovině
Šťáva se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení. Užívají se až tři menší sklenky denně. Na prevenci stačí jedna sklenička jednou až dvakrát týdně.
Elixír pro těhotné
Je plná kyseliny listové – šťáva z jedné řepy obsahuje 34 procent doporučené denní dávky – která pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.
Tip:
Řepná šťáva bude chutnat nejlépe, když přidáte i mrkev a jablko.
– má protisklerotické účinky
– díky obsahu železa podporuje červená řepa krvetvorbu a pročišťuje krev
– ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulinu
– podporuje látkovou výměnu
– pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě
– má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
– je vhodná při menstruačních a klimakterických potížích
– je antioxidant
– obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitaminy a další důležité látky
– podporuje nervový systém a vyživuje nervy
Dort z červené řepy s čokoládou
Budete potřebovat: 250 g vařené červené řepy,100 g 60% čokolády, 280 g třtinového cukru, 3 velká vejce, 225 g polohrubé mouky, 1lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, 50 g kakaa holandského typu, ¼ lžičky soli, 200 ml slunečnicového oleje, máslo na vymazání formy
Na polevu:150 g 60% čokolády, 140 ml zakysané smetany, 5 lžic moučkového cukru, 3 lžíce třešňovice
Postup:
Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Nalámanou čokoládu dejte do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji nechte rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidejte čokoládu i směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Pak do těsta vmíchejte řepu a olej. Vzniklé těsto vložte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte asi 50 minut při 180 °C. Korpus vyndejte z trouby a po pěti minutách vyklopte z formy.
Poleva: Čokoládu, smetanu a cukr dejte do mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymíchejte dohladka. Sejměte z tepla a vmíchejte třešňovici. Nechte zchladnout a namažte na dort.
Cuketa sladká i slaná! Je chutná a ideální při dietě i zažívacích potížích!
Celý článekCukrovkáři by si na konzumaci řepy měli dát pozor. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.
Tip:
V Rusku se velmi často podává řepa pečená, která se společně s brambory nakrájí na plátky, promísí s česnekem, cibulí, zakape dobrým olejem a posléze servíruje s listovým salátem.