Miroslav (65) a Venuška (61) jdou k soudu: Berou jim zahrádku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miroslav (65) a Venuška (61) jdou k soudu: Berou jim zahrádku!

Miroslav Penk ukazuje zahrádku, ze které dostali výpověď.
Miroslav Penk ukazuje zahrádku, ze které dostali výpověď. (Helena Lacinová)

Zahrádku si obvykle člověk pořizuje, aby na ní prací relaxoval. V Jirkově ale mezi umíněnými zahrádkáři vygradovaly dvouleté spory tak, že zřejmě skončí u soudu. Naštvaní aktéři na sebe vzájemně posílají policii a ochranku.

Miroslav (65) a Venuška (61) Penkovi pozemek v kolonii zvelebovali sedmnáct let. Nyní musí zahrádku opustit kvůli dluhu tři sta korun a zbourat skleník v hodnotě čtyřiceti tisíc.

Jádro pudla je ve stanovách, které v roce 2014 zavedl nový předseda zahrádkářského svazu Vladimír Citrák (58). Ten totiž místo brigád, kterých se zahrádkáři účastnili, zavedl účelový poplatek tři sta korun.

„My s poplatkem nesouhlasíme. A proplácet brigádnické hodiny odmítáme. Manžel pracoval na společném výkopu, tak mu hodiny měl svaz zaplatit, když neuznává brigády,“ míní Penková. Jelikož tři stovky nezaplatili, stali se dlužníky, dostali výpověď a loni v květnu jim svaz ukončil členství.
„Co se týká výkopu kanalizace, byla to dohoda s panem Penkem. Zahradu měli opustit loni v říjnu,“ říká Ctirák s tím, že na zahrádku už má nové nájemce.

Avšak Penkovi ji odmítají dát do původního stavu, zbourat skleník a předat. Kauza tak nejspíš skončí u soudu. Venuška tu chce dosáhnout zneplatnění výpovědi.


Policie i ochranka

Vladimír Ctirák nechal loni Venušku Penkovou vyvést ochrankou ze schůze zahrádkářů, protože už nebyla členkou. Ta zase šla na policii, aby jí spor pomohli vyřešit.

Advokát Patrik Bauer.

Advokát: Mají šanci

„Paní má u soudu velikou šanci spor vyhrát. A zahrádku nyní opouštět nemusí, ani když na policii vzala na vědomí, že ji užívat nemůže do vyřešení občansko-právního sporu. Svaz ji nemůže vyhnat násilím, když pozemek dobrovolně neopustí. Svaz musí podat soudní žalobu na jeho vyklizení a až poté jednat. Například podstoupit rozhodnutí exekutorovi,“ říká advokát Patrik Bauer.

Přečtěte si
ellenic
29. 5. 2016 • 08:27

Smutné je, že se někteří lidé chovají jako moci páni. Miroslavovi a Venušce moc přeji , aby spor u soudu vyhráli a aby spravedlnost byla na jejich straně. Své zahrádce určitě dali veškerý volný čas a teď by měli vše zplanýrovat a odejít jenom proto, že ji Ctirák slíbil už někomu jinému. Hanba takovému zahrádkáři, jako je tento předseda . Nechala bych vyčíslit škodu ať Ctirák vše zaplatí, roky práce, skleník, prostě vše.

-bello-
28. 5. 2016 • 23:12

Jo, někteří předsedové se vydaří, od zahrádkářů po SVJ.Když blbec dostane funkci je to noční můra všech normálních lidí-

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.