V děčínské ZOO mají unikát: Mangabejka (36) je nejstarší na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V děčínské ZOO mají unikát: Mangabejka (36) je nejstarší na světě!

Bábinka je nejstarší samicí svého druhu na světě.
Bábinka je nejstarší samicí svého druhu na světě. (Foto: Zoo Děčín)

Nejstarší samice mangabeje černého napříč zoologickými zahradami celého světa žije v Zoo Děčín. Uvedl to koordinátor Evropské plemenné knihy.

Bábince, jak se děčínská rekordmanka jmenuje, je už neuvěřitelných 36 let. Nejdéle se přitom tento druh dožívá kolem třiceti. Bábinka přišla do Děčína v roce 1980 společně se samcem Hukanem. Oba byli tehdy mláďata. Společně odchovali deset potomků. Poté, co Hukan v roce 2012 zemřel, zůstala sama. Vzhledem k jejímu stáří jí už v zoo žádného dalšího partnera nepořizovali. „I v tak pokročilém věku se má Bábinka k světu. Důležitý sociální kontakt jí dokázaly nahradit ošetřovatelky,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.


Plavec z Konga
Mangabej černý patří mezi primáty, vyskytuje se v deštných lesích v Kongu a Angole. Pohybuje se především v korunách stromů, ale občas sleze i na zem. Dokonce umí i skvěle plavat. Živí se převážně ovocem a semeny, v některých měsících tvoří vysoký podíl jejich potravy nektar rostlin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.