U doktora zaplatíme 30 Kč! Lékaři říkají: Nemusíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

U doktora zaplatíme 30 Kč! Lékaři říkají: Nemusíte!

PRAHA – Nejen za léky, ale i za vyzvednutí receptu se brzy začne platit. Za jeden lék 30 korun, dále 30 korun za návštěvu v ordinaci a 60 korun denně za pobyt v nemocnici. Zadarmo k doktorovi ale nechodíme, ačkoliv máme na mnoho preventivních vyšetření zdarma nárok a časem by nám to ušetřilo peníze právě na lécích či placených návštěvách.

Infarkt, mrtvice nebo jiné nemoci srdce a cév zabijí každý den v České republice 156 lidí. Během pouhých 24 hodin zemře dalších 79 z nás na rakovinu. Pro lepší představu, jde o takový počet lidí, kteří by zaplnili devět školních tříd! Lékaři tvrdí, že umíráme zbytečně, stačilo by se o sebe víc starat a chodit na preventivní prohlídky.

Na vyšetření, které je zadarmo a má za úkol člověka ochránit před zjištěním nemoci až ve fázi, kdy je léčitelná pouze drastickými metodami (chemoterapie, ozařování apod.) nebo již neléčitelná, nechodíme…

„Ženy od pětačtyřiceti do devětašedesáti mají nárok zdarma na screening nádorů prsu na mamografu. Jde o speciální rentgenové vyšetření prsu, které má odhalit počínající nádory, jenž jsou daleko lépe léčitelné. Na vyšetření přijde ale jen necelých třicet procent žen,“ uvádí přední český gynekolog, docent Bohuslav Svoboda.

Stejné zkušenosti mají praktičtí doktoři. Ze statistik vyplývá, že do ordinace bez zdravotních problémů chodí na prevenci jen necelá polovina dospělých! „Prohlídky jsou zaměřeny na včasné odhalení zejména civilizačních nemocí, onemocnění oběhové soustavy a zhoubných onemocnění,“ říká lékař Jan Kadleček a dodává: „Velké zdravotní problémy může způsobit např. »jen« vysoký tlak krve či cukrovka, na které se nepřijde včas,“ upozorňuje Kadleček.

Tohle máme u doktora zadarmo
1. Od 18 let jednou za dva roky. Preventivní prohlídka u praktického lékaře, její součástí je vyšetření kůže a konečníku. Dále u mužů varlat a u žen prsů.
2. Od 18 let každý rok. Preventivní prohlídka u zubaře. Součástí je i pátrání po přednádorových změnách v ústech.
3. Ženy od 15 let každý rok. Preventivní prohlídka u gynekologa. Součástí je vyšetření prsů pohmatem, vyšetření mízních uzlin, vyšetření v zrcadlech, kolposkopické vyšetření, odběr stěru z děložního čípku a vyšetření pohmatem.
4. Ženy od 45 do 69 let jednou za dva roky. Preventivní vyšetření prsů na mamografu u žen bez potíží. Jinak na doporučení lékaře kdykoli.
5. Od 50 let věku jednou za dva roky. Bezbolestný test na krvácení ve stolici, který si každý provede doma.
6. Muži nad 50 let. Preventivní vyšetření prostaty, nejlépe jedenkrát ročně.
7. Preventivní prohlídky u dětského lékaře. Děti chodí k lékaři mnohem častěji, např. na očkování. Klasické preventivní prohlídky jsou stanoveny podle věku na: 12, 18 měsíců a dále na 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 let.


13.4.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.