5 Čechů unesených v Libanonu: Má v tom prsty taxikář? Všechny stopy vedou k teroristům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

5 Čechů unesených v Libanonu: Má v tom prsty taxikář? Všechny stopy vedou k teroristům!

Údolí Bikáa ovládá Hizballáh, militantně islamistické uskupení.
Údolí Bikáa ovládá Hizballáh, militantně islamistické uskupení. (Foto Aha!: Karel Kopáč, ČTK, ara)

Zmizeli beze stopy v nebezpečném libanonském údolí Bikáa. Pět Čechů, jejichž příběhy nenápadně vedou k Alí Fajádovi: Libanonci, který je vězněn u nás kvůli podezření z terorismu. Kdo je unesl? A co od nich chce?

Odpovědi zatím nemá ani české ministerstvo zahraničí. Anebo je z bezpečnostních důvodů poskytovat nechce. V Libanonu se mezitím rozjela rozsáhlá pátrací akce. Tamní média navíc tvrdí, že taxikář Saíb Munír Taán, který zmizel společně s Čechy, je bratr v Česku drženého Fajáda. A že pokud skupinu neunesli teroristé jen tak, kvůli výkupnému, může jít o Saíbův podivný komplot, jak skupinu lidí za bratra vyměnit.
Znali taxikáře z Prahy?

Z lidské stránky věci to ale zní podivně. Aspoň v našich končinách. Fotky ze sociálních sítí totiž nasvědčují, že se česká skupina (včetně soudního tlumočníka Adama H. či Fajádova právníka Jana Š.), s taxikářem znala už dříve. Například Jan Š. loni navštívil v Libanonu rodinu Fajádových. Jistý Saíb Fajád – s velkou pravděpodobností právě ten samý taxikář a Fajádův bratr využívající na sociální síti druhé rodinné příjmení – byl zase v Praze. Zřejmě aby podpořil vězněného bratra.

Ať už ale ke zmizení mužů přispěla jakákoliv skupina, budou si jejich únosci nárokovat podmínky. A Česko bude muset vyjednávat, dost možná s teroristy. To vše jen několik měsíců poté, co příběh českých dívek Hany Humpálové a Antonie Zápotocké unesených v Pákistánu, skončil šťastně…

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.