Britští vědci varují před apokalypsou: Na Zemi se řítí asteroidové tsunami! V ohrožení je i Česko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Britští vědci varují před apokalypsou: Na Zemi se řítí asteroidové tsunami! V ohrožení je i Česko

Fotografie
Fotografie (internal)

Zemi čeká asteroidové tsunami! Z vesmíru se k nám řítí tělesa, která mohou zabít až stovky tisíc lidí na celém světě a dokonce i vymazat celé státy z mapy! Před apokalypsou, jež je jak vystřižená z katastrofického filmu Drtivý dopad, varují britští astronomové. A v ohrožení je podle nich i Česko!

Experti toto varování vydali v rámci historicky prvního Dne asteroidů, který připadl na 30. června. Cílem stejnojmenného hnutí, jež sdružuje vědce i astronauty, je upozornit veřejnost na nedostatečný dohled lidstva nad vesmírnými tělesy, která podle nich mohou ohrožovat naši planetu.

A momentálně vědci bijí na poplach před asteroidy, které by dopadly do moře a vyvolaly tak obří vlnu tsunami! Na to, aby spláchla například Velkou Británii, stačí, aby vesmírné těleso dopadlo kamkoli do Atlantiku či Severního moře. V bezpečí ale nejsou ani vnitrozemské státy jako je Česká republika. Podle mapy, kterou experti sestavili, se nachází v jednom z nejnebezpečnějších a nejohroženějších pásem, kam budou asteroidy padat nejčastěji.

Momentálně nejsledovanější je 350 metrů široký asteroid Apophis, na nějž upozornila NASA už v červnu 2004. Ke srážce s ním by mělo dle propočtů dojít v roce 2036. Obavy ale mírní američtí vědci, podle nichž je pravděpodobnost srážky 250 000 : 1.

Tunguská katastrofa
Psal se 30. červen 1908, když v prostoru centrální Sibiře došlo k obrovské explozi. O její síle svědčí i to, že se při ní zlámalo či vyvrátilo 60 milionů stromů na ploše 2 tisíce km²! Výbuch rozbíjel okna, odhazoval lidi a zapaloval na nich oblečení ještě ve městě Vanavara, vzdáleném od epicentra 70 km.
Vědci sice meteorit nenašli, ale nepochybují o tom, že příčinou výbuchu byl právě dopad vesmírného tělesa na Zemi. Podle nich došlo k jeho explozi v atmosféře.

Čeljabinský meteorit
Těleso zazářilo ráno 15. února 2013 nad ruským Čeljabinskem. Do atmosféry vstoupil meteorit odhadovanou rychlostí 54 000 km/h (zhruba 44x rychleji než zvuk). Při dopadu na zem měl průměr 19 metrů a způsobil rozsáhlé škody. Tlaková vlna vyrazila okna tisíců budov do vzdálenosti až 100 km a přes tisíc lidí utrpělo zranění nejčastěji od padajících skleněných střepů.

Drtivý dopad (1998)
K Zemi se blíží Wolf-Biedermanova kometa, větší než Mount Everest. Ke srážce, jež bude znamenat konec planety Země, má dojít za necelý rok. Zatímco se chystá vesmírná expedice, jež se má pokusit rozstřílet kometu jadernými zbraněmi, na Zemi se rychle chystají podzemní kryty, jakési archy záchrany.

Autor:  vk

Přečtěte si
babapsi
2. 7. 2015 • 15:38

a je to tady...kámen, který nevězel v lidské ruce ...

petrfanda
2. 7. 2015 • 15:31

https://www.youtube.com/watch?v=3Ss5zKC_LZQ

imperatorcaligula
2. 7. 2015 • 09:03

Apofis? To asi ne, toho přeci sejmul plukovník O´Neil

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.