Chyba živnostníka udělala z rodiny bezdomovce: Byli doma a dům jim spadl na hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chyba živnostníka udělala z rodiny bezdomovce: Byli doma a dům jim spadl na hlavu!

Zdeněk, Sylva a Anetka Švachovi přišli k domu i v pátek. Starší dcera Adélka byla ve škole.
Zdeněk, Sylva a Anetka Švachovi přišli k domu i v pátek. Starší dcera Adélka byla ve škole. (Foto Aha!: Jiří Krušina)

Děti si hrály v pokojíčku, když se ozvalo praskání a rodině Švachových z Rychvaldu spadla část domu. Za sesunutí stěn může živnostník, který ho obkopal a chtěl odizolovat. Rodina přišla během vteřiny o střechu nad hlavou. Zůstaly jí jen dluhy.

Na infarkt je zralý zahradník Zdeněk Švacho (43). Před třemi lety s manželkou Sylvou koupil dům. Nyní o něj přišel. „Koupili jsme dům na hypotéku. Netušili jsme, že nám prodejci lhali a že se do domu tlačí voda. Proto jsme si najali živnostníka, který začal okolo domu pokládat fólii,“ řekl Aha! Zdeněk.

Jeho dvě dcery Adélka (15) s Anetkou (7) unikly o vlásek smrti. „Hrály si v obýváku. Řekl jsem jim, ať jdou do pokoje. O pár minut později se ozvala strašná rána. Všude byl prach a kus domu byl pryč. Myslel jsem, že se mi vše zdá,“ konstatoval Zdeněk.

Z rodiny se prakticky během chvilky stali bezdomovci. „Statik nařídil dům zbourat. Hasiči nám pomohli vynosit doklady a cennosti. Pak nám k domu zakázali vstup. Máme hypotéku, jednu školačku a starší dceru čeká střední škola. Asi pochopíte, že se pokouším některé další věci zachránit,“ prozradil Švacho.

Rodina již kontaktovala právníka. „Dům byl pojištěný, ale myslím si, že na toto se pojistka nevztahuje. Žena oslovila právníka, který bude jednat s živnostníkem. Ten slíbil, že se ke všemu postaví jako chlap,“ uvedl Švacho.

U souseda Tomáše bude zatím Zdeněk se Sylvou bydlet. „Moc mu děkuji za pomoc. Je to opravdu pan člověk. Holky budou asi u bráchy v Krnově. Kde budeme žít dál, ale netušíme,“ dodal Zdeněk.

Můžete jim pomoci?

Rodina netuší, z čeho bude žít. Zdeněk je zahradník a jeho manželka prodavačka. Hypotéku za dům, který zbourají, budou muset platit dál. „Jsme úplně na dně. Část věcí se podařila zachránit, ale chybí nám peníze, abychom si mohli zajistit náhradní bydlení,“ řekli Švachovi. V případě, že jim chcete pomoci, tak můžete prostřednictvím účtu: 132766008/0300.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.