Statečná Libuše (89) z Nymburka: Před nacisty skrývala Žida v díře mezi stropy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Statečná Libuše (89) z Nymburka: Před nacisty skrývala Žida v díře mezi stropy!

Libuše Pleskačová ukazuje fotografii, kterou jí poslal František Pick.
Libuše Pleskačová ukazuje fotografii, kterou jí poslal František Pick. (Foto Aha!: Jan Doležal, archiv Libuše Pleskačové)

Den co den umírala strachy. Tak vzpomíná Libuše Pleskačová (89) z Nymburka na poslední měsíce války. Její rodiče ukrývali ve skrýši mezi stropy Františka Picka. Žida, který uprchl z pochodu smrti. „Bála jsem se, že nás Němci všechny postřílí,“ přiznává žena.

Libuše Pleskačová (rozená Bendlová) má stále před očima, jak 28. února 1945 zaklepal František Pick na dveře Bendlova truhlářství v nymburské čtvrti Zálabí. „Tatínek ho hned poznal. Pickovi měli v Nymburce před válkou továrnu na dětské oblečení a můj otec pro ně pracoval. Pick si sedl v kuchyni za stůl, kde byly kůrky od chleba, a on je hltal, div se neudusil,“ vzpomíná seniorka.

Jaroslav Bendl zbídačeného muže ve vaně odvšivil a pak ho odvedl na půdu s dvojitým stropem, kde skladoval zrní. „Dostal deku, polštář a já mu tam třikrát denně nosila jídlo a vynášela kýble. V té díře přežil až do osvobození,“ říká paní Libuše.

Dolů chodil jen večer, protože o něm nesměl nikdo vědět. Němci navíc z výlohy truhlářství hlídali most přes Labe. „Poslouchal rádio a byl zničený z toho, jak se Židé vrací zpátky domů, ale jemu se nikdo nevrátil. Nacisté mu umučili ženu i dvě děti a čtyřčlennou rodinu jeho bratra,“ dodala se slzami v očích Libuše Pleskačová. Válku přežila jen Pickova sestra Zdenka, která se vrátila do republiky s americkou armádou.

Zázrak

František Pick pracoval na stavbě v Horním Slezsku. Odtamtud se celý tábor vydal na pochod smrti. Ty, kteří nemohli dál, esesáci na místě stříleli. Mezi nimi byl i Pick. Jako zázrakem se ale bez kulky svalil do příkopu a předstíral, že je mrtvý. Za tmy vylezl a dostal se do okupovaného Československa.

Číslo znamenalo popravu

Na hranici protektorátu Picka zatkli Němci. Pova žovali ho za ruského zajatce. Dělal hloupého, t vr dil, že se jmenuje Mužák, je z Prahy, že je v ybombardovali, ale on že se chce vrátit domů. Němci ho pro š acovali, ale našt ěstí mu zapomněli vyhrnout rukávy. Na předloktí měl číslo 170.6 73, vytetované z koncentráku. Kdyby to byli zjistili, ok amžitě by ho popravili.

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.