Minimální mzda v ČR: I Slováci berou víc! Patříme mezi největší chudáky v EU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Minimální mzda v ČR: I Slováci berou víc! Patříme mezi největší chudáky v EU!

Minimální mzda je v Česku 9200 korun.
Minimální mzda je v Česku 9200 korun. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Zaměstnaní Češi musí mít na výplatní pásce v kolonce hrubá mzda uvedeno nejméně 9200 korun. Je to o 700 korun víc než loni. A přece jsme na tom téměř nejhůř z celé EU.

Nižší minimální mzdu v přepočtu na euro mají podle nejnovějšího šetření Eurostatu jen Bulharsko, Rumunsko a Litva. Zatímco čeští zaměstnanci se musí spokojit s nejmenším platem 332 eur měsíčně, na Slovensku je to 380 eur a třeba v Polsku 410 eur. A takové krachující Řecko, které drží nad vodou mezinárodní finanční injekce, má minimální mzdu víc než dvojnásobnou. Ve sféře sci-fi jsou pak minimální mzdy třeba v Belgii či Nizozemsku, kde se pracuje minimálně za 1502 eur (téměř 42 tisíc korun), nebo v Lucembursku, kde je to nejvíc z EU – 1923 euro, tedy víc než 53 tisíc korun.

Ohrožení číšníci

Minimální mzda, kterou v Česku bere 100 –120 tisíc lidí, se u nás zvýšila o sedm set korun už od ledna a zřejmě o stejnou sumu by se měla znovu zvýšit, a přehoupnout se tak nad 10 tisíc korun. Plánuje to ministryně práce Michaela Marksová Tominová, která tvrdí: „Pracovat se musí vyplatit.“ Ani světoví ekonomové se přitom nedokážou shodnout, jestli má zvyšování minimální mzdy vliv na růst nezaměstnanosti. V Česku se to zatím nijak dramaticky neprojevuje. Také analýza, kterou si nechala vypracovat vláda, neprokázala, že by lidé kvůli růstu nejmenší mzdy přicházeli o práci. Model ukázal, že částečně ohroženi by mohli být jen zaměstnanci v pohostinství a ubytovacích službách, kde nyní pracuje za minimální mzdu víc než 4 tisíce lidí.

V Německu čtyřikrát víc

Po dlouhých debatách byla nedávno zavedena minimální mzda v Německu. Je čtyřnásobná proti té v Česku. Někteří zaměstnanci však na její zavedení doplatili a dnes berou méně než dřív. Zaměstnavatelé například v rychlém občerst vení totiž sice minimální mzdu do smluv zahrnuli, ale současně snížili příplatky za přesčasy. Na rozdíl od Česka ale minimální mzdu nedostávají v Německu všichni. Nemají na ni například nárok dlouhodobě nezaměstnaní v prvním půlroce po nástupu, aby firmy neměly zábrany tyto lidi přijmout.

Přečtěte si
prroud
28. 2. 2015 • 18:53

Ale prece dobre nam tak! Kazdej stat ma takovou vladu jakou si zaslouzi a takovy podminky jaky si lidi udelaji! Kasleme na to? Dobre nam tak!!!

hejhej
28. 2. 2015 • 17:38

mirkazam: Zpětně by měli vyplatit i důchody a příplatky na děti. Ti sjou na tom daleko hůř než soudci. ČSSD před volbama, jako vždy slibovala snížit počty na ministerstvech, aztí se děje pravý opak. V USA, kterou si berou za příklad mají 308 mil obyvatel stačí jim 17 ministerstev, my máme 10 mil. obyvatel a 14, někdy i více ministerstev., senátorů mají 100, my 81. A to platíme jejich asistenty, poradce a jiné zbytečné funkce.Tam jsou peníze, které by měly patřit těm, kteří pracují a ne darmožroutům.

1pravda1
28. 2. 2015 • 11:54

Vždyť Nečas s Kalouskem říkali, že zvýšení min. mzdy jen přes jejich mrtvoly a hodně let ji vůbec nezvyšovali, politickými mrtvolami už jsou, a nová vláda min. mzdu zvyšuje, proti jsou jen někteří podnikatelé, kteří platí min. mzdu a zbytek na ruku kvůli daním.

mirkazam
28. 2. 2015 • 07:55

Když si zvyšují platy poslanci a vláda,soudci dostávají platy se zpětnou platností,tak na chudáky musí být přísnost...Prachy přece kazí morálku,že ??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.