Šílenci na D1: 8 let za házení polen na auta?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Šílenci na D1: 8 let za házení polen na auta?!

Z tohoto mostu útočníci házeli polena na projíždějící automobily. Útok naštěstí odnesla jen auta. Toto má rozbité sklo.
Z tohoto mostu útočníci házeli polena na projíždějící automobily. Útok naštěstí odnesla jen auta. Toto má rozbité sklo. ( Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Chaos, zmatek a panika. Tak popisují svědkové situaci na dálnici D1 u Hranic ve čtvrtek večer. Neznámí šílenci tam ze čtyř mostů poleny bombardovali projíždějící auta. Jen zázrakem nepřišel nikdo o život. Jeden člověk byl ale lehce zraněn. Poškozených aut je až 25.

„Vypadalo to tam strašně. Spousta různě stojících a odstavených aut, všechna nějak poškozená, mezi tím polena. No hrůza. Myslel jsem, že se tam vysypal nějaký návěs se dřevem,“ vylíčil událost Karel Hošek (32) z Prostějova, který kolem projížděl v opačném směru.

Ve čtvrtek kolem devatenácté hodiny házeli dva výtečníci z mostu u Hranic masivní metrová polena na auta jedoucí ve směru na Ostravu. Během několika minut zasáhli dvě desítky aut, převážně kamionů. Způsobili na nich škodu přes půl milionu. „Vypadalo to tam strašně. Spousta různě stojících a odstavených aut, všechna nějak poškozená, mezi tím polena. No hrůza. Myslel jsem, že se tam vysypal nějaký návěs se dřevem,“ vylíčil událost Karel Hošek (32) z Prostějova, který kolem projížděl v opačném směru. Ve čtvrtek kolem devatenácté hodiny házeli dva výtečníci z mostu u Hranic masivní metrová polena na auta jedoucí ve směru na Ostravu. Během několika minut zasáhli dvě desítky aut, převážně kamionů. Způsobili na nich škodu přes půl milionu.

Útočili čtyřikrát

Podle svědků se vrhači polen pravděpodobně pohybovali v zeleném automobilu typu pick-up s přívěsným vozíkem, plně naloženým poleny. Před útokem z hranického mostu zaútočili stejným způsobem mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou na třech dalších mostech na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje...

Hrozí jim až osmileté tresty

To, že nebyl nikdo při útocích vážně zraněn, považují policisté za zázrak. Škody se však budou pohybovat v řádech statisíců. Po vrhačích polen pátrají olomoučtí i ostravští kriminalisté. Za obecné ohrožení a poškozování cizí věci hrozí pachatelům až osmileté tresty.

Dopravní expert Pechout: Poleno vlastně vážilo 320 kg!

„Existuje poučka, že když v 50 kilometrové rychlosti narazíte do předmětu, je to jako by měl 19,5 krát větší hmotnost. Nelze to sice dále jednoduše sčítat nebo násobit, ale můžeme říct, že při rychlosti 100 km/h (když počítáme, že byly zasaženy hlavně kamiony – pozn. red.) by hmotnost předmětu byla asi 40 násobná,“ řekl Aha! dopravní expert Jan Pechout z BESIP. Podle zdroje mohla mít polena hmotnost až osm kilo, do předního skla tak narazil předmět 320 kilogramů těžký!


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.