Aha! radí: Jak správně zazimovat kolo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Aha! radí: Jak správně zazimovat kolo

Fotografie
Fotografie (internal)

Mnoho cyklistů nechává své kolo servisovat před sezónou, nebo v případě, že se něco porouchá. Stejně důležitý je ale také posezónní servis a správný způsob uložení kola k zimnímu spánku. Čas pro tuto péči o kolo nastává právě nyní.

Před zimním spánkem...

Před zimou je třeba vyčistit a namazat řetěz, otřít dosucha kluzáky odpružené vidlice a lehce je namazat silikonovým olejem. Dobré je také kolo umýt, nejlépe k tomu poslouží kbelík vody, smetáček a obyčejný štětec. Nikdy nepoužívejte tlakové mytí - kolu to velmi škodí (natlačíte vodu do ložisek)!

Na čištění řetězu je dobré pořídit speciální pračku, ta se nasadí na řetěz a protáčením přes volnoběh se v čisticím roztoku řetěz vypere. Jednoduché, rychlé a nic se nemusí rozebírat.

Po umytí kola vytáhněte z rámu sedlovou trubku a nechte rám den či dva „vyvětrat“, vždy se do něj dostane malé množství vody a čím dříve vyschne, tím méně způsobí škody. Občas se mezi sedlovou trubku a rám dostane písek, doporučuje se čistit suchým hadrem pokaždé, když ji z rámu vyndáte. Až na specifické výjimky, např. karbonové sedlovky, je nutné sedlovku namazat vazelínou.

Pokud vám kolo po umytí vrže, pravděpodobně je potřebné rozebrat a vyčistit závity středové osy a rozebrat také ložiska hlavového složení. Zvláště spodní část „hlavy“ trpí při mokrých jízdách, je třeba ji pořádně promazat vazelínou. Tento úkol však vyžaduje speciální nářadí a jisté zkušenosti, pokud nejste mechanici, přenechejte práci odbornému servisu.

Po dešti také zůstává na ráfcích kol směs bláta a písku, vyčistěte proto pečlivě jak ráfek, tak i brzdové špalíky. Pokud jsou ve špalcích zadřené kamínky a špony z ráfku, je nutné obrousit část špalku pilníkem nebo rovnou vyměnit za nový. Jinak dochází k nadměrnému opotřebení ráfku a ten může časem i prasknout.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.