Tajemné úkazy: Podivné síly vědomí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemné úkazy: Podivné síly vědomí!

Telepatie je stále neprozkoumaný fenomén.
Telepatie je stále neprozkoumaný fenomén. (Profimedia.cz)

Dnes už není tajemstvím, že naše mysl disponuje silami, jejichž skryté potenciály se občas projevují existencí pozoruhodných jevů, které se už v průběhu minulého století staly předmětem vědeckých výzkumů a jež trvají bez přestávky dodnes.

Pojmosloví těchto tajemných sil lidského vědomí je dnes již víceméně ustálené. Nejčastěji hovoříme o telepatii, tedy komunikaci myšlenkami, telekinezi, schopnosti pohybovat silou vůle předměty, a prekognici neboli jasnovidectví.

Parapsychologové si dlouho mysleli, že mimosmyslové vnímání má elektromagnetickou povahu. Předpokládalo se, že když lidský mozek při své činnosti vytváří elektrické impulzy, zároveň vysílá elektromagnetické vlny, které může zachycovat mozek jiného člověka. Zatímco jeden působí jako vysílač, druhý je přijímačem. Tak vznikla první teorie o původu a podstatě telepatie.

Jenomže nesmyslnost tohoto předpokladu už ve třicátých letech minulého století vyvrátily experimenty ruského parapsychologa Vasiljeva, jenž si k nim vybral dvě senzibilky, Fedorovou a Ivanovovou, které spolu dokázaly v myšlenkách komunikovat. Jednu uzavřel do Faradayovy klece, která nepropouští elektromagnetické vlny, druhá zůstala mimo ni.

Následný pokus dokázal, že telepatické spojení mezi oběma pokusnými subjekty fungovalo naprosto dokonale. „Byli jsme ohromeni,“ prohlásil později Vasiljev. „Zůstali jsme jako hypnotizovaní, protože jsme byli přesvědčeni, že za těchto podmínek nemůže telepatický přenos fungovat.“

Začalo být jasné, že při telepatickém přenosu nevstupují do hry elektromagnetické vlny, ale nějaká jiná forma energie, vysílaná lidským mozkem (později se vžilo označení PSI, psychická energie).

Faktem zůstává, že o tomto druhu energie dodnes nevíme nic určitějšího, existuje pouze její hypotetická kategorizace, PSI zůstává jevem neznámé povahy.

Čerpáno z knihy Záhady kolem nás z edice Aha!. Koupíte v trafikách! Vychází 26. září!

Autor:  ryc

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.