Tajemné úkazy: Zjevení a pohádkové bytosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemné úkazy: Zjevení a pohádkové bytosti

Navštěvovalo ženu skutečně zjevení rytíře?
Navštěvovalo ženu skutečně zjevení rytíře? (Profimedia.cz)

Mýty, pověsti a legendy, sahající až do pohanských časů, přinášely o fantastickém, alternativním světě pozoruhodné informace, které se později staly základem lidových pohádek se skřítky, vílami, draky, čerty, obry i jinými zvláštními bytostmi, z nichž některé symbolizují dobro, jiné zlo. Odrážel však tento druhý svět opravdu jen obyčejnou lidskou fantazii?

Ve 12 století anglický kronikář Vilém z Newburghu vyprávěl príběh jistého vesničana, jenž se v noci dostal k prehistorické mohyle Willi Howe, z níž slyšel hlasy. Když přišel blíž, uviděl pootevřená dvířka a opatrně vstoupil dovnitř. Ocitl se v jakémsi prostorném sále, kde  v záři světel seděli muži a ženy při veliké hostině.

Když se k vvesničanovi přiblížil jeden ze sloužících a podal mu drahocenný pohár s vínem, vyděšený muž utekl. Hodovníci ho prý pronásledovali, ale jemu se podařilo doběhnout domů, kde zjistil, že pohár stále drží v ruce.Později se tento vzácný předmět údajně dostal do držení několika anglických králů, až se jednoho dne ztratil.

Z roku 1606 pochází protokol s Françoise Bosovou, která vypověděla, že ji v noci navštěvoval rytíř Svatého Ducha, jenž se s ní chtěl milovat. Chodil k ní dost často, ale ona mu prý podlehla jenom jednou. Nakonec byla hříšná místnost i postel vysvěcena a fantom se již nikdy neukázal. V Anglii se zase zjevoval přízračný černý pes.

Jednou za veliké bouřky vběhl do kostela v Bungey a svými pazoury poranil několik lidí. Téhož dne se totéž příšerné zjevení objevilo i v sousední obci Blythburghu. Na přízrak černého psa s ohnivýma očima se v této oblasti věří dodnes, naposledy byl spatřen v okolí Bungey roku 1938. Připomeňme, že podobný černý pes se zářícíma očima se podle místních pověstí občas zjevoval i v okolí našeho Zvíkova.

V 17. století jistá Anne Jeffriesová z Cornwallu vyprávěla o zemi víl, kterou prý sama navštívila, když ji tam jednoho dne uneslo šest malých zelených skřítků. Za nějaký čas se ale vrátila zpět a je doloženo, že od té doby se u ní objevil dar léčit jiné lidi a také schopnost úspěšně věštit budoucnost. Později byla obviněna z čarodějnictví a uvězněna.

Její žalářníci jí nedávali nic k jídlu ani k pití, ale ona přesto útrapy vydržela bez zjevných známek vyčerpanosti. Když přišel příkaz k jejímu propuštění pro nedostatek důkazů, všichni si mysleli, že už je v kobce mrtvá. Byla však ve velmi dobrém zdravotním stavu, což si nikdo nedokázal vysvětlit. Když se jí ptali, jak mohla přežít, ona tvrdila, že ji krmili skřítci.

Zítra: Únosy mimozemšťany



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.