Největší záhady Česka: Světla nad rybníkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Největší záhady Česka: Světla nad rybníkem!

Co rybář viděl? Dodnes není záhada vysvětlena.
Co rybář viděl? Dodnes není záhada vysvětlena. (Profimedia.cz)

Už od pondělí seženete v trafi kách knihu Toulky českým tajemnem z edice Aha!. Dnes vám z ní přinášíme další ukázku, jen stěží uvěřitelný příběh rybáře z Kamenného Malíkova na Jindřichohradecku. Toho překvapila tajemná světla nad rybníkem. Takhle popisuje svůj příběh, který se dodnes nepodařilo vysvětlit...

„Byl chladný říjnový den roku 1977, ale protože jsem vášnivý rybář, vyjel jsem si autem z Kamenného Malíkova do Žirovnice k rybníku Nový (lidově zvanému Ježek) na candáty. Mohlo být asi tak čtvrt hodiny po sedmé večer, drobně mžilo, tma byla, že by se dala krájet, když se to stalo. Zničehonic bylo světlo jako ve dne, ale jiné, zvláštní, takové bílé jako od zářivky či od halogenu. Celý desetihektarový rybník i s ostrůvkem a okolní krajinou, kam jsem dohlédl, byl osvícený. Kdyby mi upadl na zem do trávy špendlík, tak jsem ho viděl.

Samozřejmě že jsem se toho divu lekl. Zdroj onoho světla visel asi třicet metrů nad lesem a byl ode mě vzdálený tak dvě stě padesát metrů... Strach jsem měl, ale zvolil jsem vyčkávací taktiku. »Co to může být,« ptal jsem se sám sebe. Nic jiného mě nenapadlo, než že tenhle úkaz není z tohoto světa. Čekání bylo nekonečné. Světlo zůstávalo stále na stejném místě“.

Zničený les

„Asi po patnácti nebo dvaceti minutách se bílé světlo změnilo v oranžové a v ten moment prudce vylétlo vzhůru, udělalo manévr do pravého úhlu a zároveň se jeho barva změnila z oranžové na červenou. Bylo to tak fantastické, že se to nedá ani popsat. Vše se událo za naprostého ticha a trvalo to pouhou vteřinu. Poté ono »světlo« pomalu odlétalo v podobě malého červeného bodu přes Žirovnici směrem na Popelín, trvalo to asi třicet minut.

Když jsem se za dva roky vrátil za stejným účelem (chytání ryb) do těchto míst, všiml jsem si, že staleté smrky, které stály na místě ozářeném oním světlem, jsou pokáceny. Nemohu říct, zda stromy zničil kůrovec či onen tajemný jev. Ale pokaždé, když vidím ten skoro sedmdesátimetrový kruh vykáceného lesa, je to pro mne, i po letech, záhada“.

POZOR! Další příběhy najdete v knize Toulky českým tajemnem z edice Aha! Vychází 15. srpna! V síti PNS.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.