Největší záhady Česka: Případ prázdného hrobu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Největší záhady Česka: Případ prázdného hrobu

Fotografie
Fotografie (internal)

V dalším díle našeho seriálu o záhadách se podíváme za Jakubem Krčínem z Jelčan a Sedlčan, rybníkářem posledních Rožmberků. Síť rybníků, kterou v jižních Čechách vybudoval, je dodnes považována za geniální dílo. I díky tomu byl už za svého života obviňován ze spolků s ďáblem. Není divu. Vždyť nad jeho tvrzí v Křepenicích často stoupal kouř a dým různých barev. A ďábel mu prý nejednou pomohl s těmi nejsmělejšími plány a odnesl si jej po smrti do pekel...

Na sklonku svého života si Krčín oblíbil tvrz v Obděnicích u Petrovic a chystal se k poslednímu odpočinku v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie, který dal rok před svou smrtí opravit. Právě pod ním se údajně nachází Krčínův zlatý poklad.

Následujícího roku po opravě kostela, v pondělí po sv. Antonínu, pořídil svou poslední vůli – bylo to 19. ledna 1604. Kupodivu neznáme datum úmrtí tak významného člověka, víme pouze to, že skonal některý den mezi 19. lednem a 15. únorem 1604. Bylo mu třiasedmdesát let.

Kam zmizel?

Největší překvapení však čekalo na dělníky, kteří ve dvacátém století opravovali Krčínovu hrobku v kostelíku v Obděnicích. Krásný mramorový náhrobek (140 cm vysoký a 94 cm široký) dodnes stojí vedle kazatelny. Avšak je to skutečně místo jeho posledního odpočinku?

Dělníci, kteří odkryli mramorový náhrobek, zjistili, že je hrobka prázdná. Kde Krčín odpočívá, nikdo neví. Že by ho přece jenom odnesl ďábel? Či snad přišel tento amatérský alchymista na tajemství věčného života a bloudí dosud mezi námi? Kdoví.

Zpráva o prázdné hrobce však není obecně známá a jako fakt je přijímáno, že Krčín odpočívá v Obděnicích. Jenomže jak dosvědčují pamětníci oprav kostela, NENÍ TO PRAVDA!

Kde Krčín opravdu odpočívá? Možností je několik a ani jednu se zatím nepodařilo prokázat! A tak nám Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan zanechal kromě skvělé rybniční soustavy i jedno malé tajemství.

Zítra: Za tajemstvím studánek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.