Lupénka - Štepánovi z Prahy lékařka řekla: Poštípaly vás mouchy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lupénka - Štepánovi z Prahy lékařka řekla: Poštípaly vás mouchy!

Štěpán Dohnal
Štěpán Dohnal ( Aha! – Martin Pekárek)

Od nejúpornější kožní choroby – lupénky, projevující se zanícenými, šupícími se a někdy i krvácivými plochami kůže, uleví pobyt u moře. V případě Štěpána Dohnala (72) z Prahy tomu tak není. Patří mezi čtyři procenta pacientů, kterým sluníčko a teplo onemocnění zhoršují. Jaro a léto, nejkrásnější období roku, pro něj bývala noční můrou...

„Lupénka se mi objevila v 55 letech,“ začíná vyprávět svůj příběh Štěpán Dohnal, který byl až do odchodu do penze členem orchestru Státní opery, kde hrál na hoboj. Ač se to nezdá, jde o profesi, která představuje velký nápor na nervy. „Někdo je suverénní, jiný méně. Já musel dost bojovat s trémou. Jak jsem skončil, tak se objevila lupénka. Stres má velký vliv,“ říká Mistr Dohnal. U něj byl jasným spouštěčem.

Vyměnil lékaře

Nejprve se mu objevila na rukou, první lékařka na kožním jen řekla: »Jste poštípaný od much«. Věděl, že to není možné, šel proto za jiným lékařem. „Vzal mi vzorek kůže a zjistil, že mám lupénku,“ líčí Štěpán Dohnal. Navíc typ, s nímž by neměl na sluníčko. „Na sluníčku můžu být jen deset až dvacet minut. Rád jezdím hodně na kole, krátké kalhoty jsem musel vyměnit za dlouhé,“ říká.

Prošel rukama mnoha lékařů, pobýval v nemocnicích, léčil se v soukromém sanatoriu, kde ho mazali řadou mastí, bezúspěšně. „Po roce jsem se díval na výstupní list, kde mi napsali, že jsem prodělal koupele, což nebyla vůbec pravda. Uvědomil jsem si, jak se spousta lékařů přiživuje na zdravotní pojišťovně, uváděli léčení, které vůbec neproběhlo,“ konstatuje smutně.

„Nikdo mi nedokázal pomoci. Lupénku jsem měl po celém těle, na nohou, stehnech, břiše... Doma jsem musel neustále zametat, stále z vás padají šupinky kůže, tělo svědí. Když si kůži rozškrábete až do živého, tak to opravdu hodně bolí. Nikde jsem se nesvlékal. Člověk se oškliví i sám sobě,“ popisuje své obtíže.

Biologická léčba

Až mu manželka domluvila konzultaci v pražské Nemocnici Na Bulovce. „Dostal jsem se k paní doktorce Jorze Fialové, je velmi odborně na výši a na rozdíl od jiných lékařů umí pohladit po duši – usmívá se, je vstřícná. Po zkušenostech vím, o čem mluvím,“ říká Štěpán Dohnal.

Masti a kortikoidy nezabíraly, lékařka však dokázala prosadit drahou biologickou léčbu. „Na každého nezabere, naštěstí patřím k těm, kterým pomohla stoprocentně, považuji to až za zázrak. Kůže se mi nešupí nikde, mám jen trochu začervenalou nohu na lýtku, ale hladkou kůži,“ je šťastný Štěpán Dohnal.

Co je lupénka?

➤ Lupénka je nevyléčitelné onemocnění, moderní léčbou jde částečně tlumit její příznaky.

➤ Jde o dědičnou chorobu. Projevuje se svěděním, zarudnutím, praskáním, olupováním kůže a deformací nehtů.

➤ Není infekční. Pokud se nemocného dotkneme, nenakazíme se!

➤ Nejčastěji postihuje lokty, kolena, kštici, kůži v oblasti kříže a v některých případech celé tělo. Může postihnout i klouby a zcela je zničit.

➤ Lupénka může kdykoli postihnout každého z nás.

Mazat, mazat, mazat...

Pokožka se při lupénce olupuje 7krát rychleji než zdravá. Velmi důležité je proto její promazávání krémy a mastmi, které předepíše lékař. V období mezi vzplanutími lupénky vyzkoušejte i osvědčené babské rady, alespoň na čas dokážou kůži zklidnit a pacienta zbavit svědění.

➤ Olivová koupel: do koupele přidejte 1,5 deci kvalitního olivového oleje.

➤ Losos: začněte jíst potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny – kromě lososa je najdete sardinkách, makrelách, rybím tuku, ale i ve lněném semínku či oleji z něj.

➤ Vazelína: k promašťování postižených míst používejte lékařskou neparfemovanou vazelínu.

➤ Sádlo: na promazávání kůže je skvělé i čerstvě vyškvařené vepřové sádlo. Pozor, nesolené!

➤ Vinný ocet: úlevu při svědění přinese vlažná mírně okyselená koupel vinným octem.

➤ Pravidelně cvičte: cvičení pomáhá odbourávat stres, který přispívá k propuknutí a ke zhoršení projevů lupénky.

➤ Aloe vera: třikrát až čtyřikrát denně potírejte postižená místa čerstvou šťávou z listů aloe.

➤ Vyrazte k moři či do lázní: nepatříteli stejně jako Štěpán Dohnal mezi 4 procenta pacientů, kterým sluníčko potíže zhoršuje, vyrazte k moři. Úlevu přináší i pobyt v lázních.

➤ Změňte jídelníček: začněte konzumovat více ovoce a zeleniny (200 g ovoce a 400 g zeleniny denně), kromě již zmíněných ryb jezte spíše bílá masa. Velmi výrazně omezte alkohol a přestaňte kouřit.

Prof. MUDr. Petr Arenberger: Je horší než rakovina!

Lupénkou v Česku trpí kolem 200 tisíc lidí, 10 procent z nich má její vysoce závažnou formu. Lékaři upozorňují, že je nutné co nejdříve zahájit správnou léčbu.

„Včasná léčba přinejmenším středně těžké a těžké lupénky je důležitá, aby se potlačil nejen kožní zánět, který působí zdravotní obtíže na kůži a snižuje kvalitu života pacienta, ale aby se ovlivnily i zánětlivé projevy na vnitřních orgánech a předešlo se život ohrožujícím chorobám,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Pacienti s těžkou lupénkou umírají totiž častěji v mladším věku na srdeční infarkt. Buňky se jim odlupují i z vnitřní strany cév a stoupá riziko jejich zúžení.

„Lupénka má zároveň větší dopad na psychiku než onemocnění považovaná za mnohem závažnější, např. nádorová onemocnění, srdeční infarkty nebo cukrovka,“ připomíná profesor Arenberger s tím, že negativně ovlivňuje osobní i společenský život pacientů, mají nízké sebevědomí a z toho důvodu výrazné potíže v sexuálním životě či v práci.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz



Přečtěte si
jirousek12
31. 3. 2012 • 19:07

uzivani pupalky,pivovarskych kvasnic a mumia.Zarucene.A take stale mazat a koupat

annahradecek
31. 3. 2012 • 14:00

Mast v modré tubě, výroba Francie má opravdu skvělé výsledky. alenze@centrum.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.