Bylinky proti nemocem: Černý bez proti nachlazení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bylinky proti nemocem: Černý bez proti nachlazení!

Bez černý pomáhá i při kašli.
Bez černý pomáhá i při kašli. (Profimedia.cz)

V následujících dvou týdnech vám deník Aha! představí dvanáct známých a u nás snadno dostupných léčivých bylinek, které jsou vhodné na běžné zdravotní problémy. Dozvíte se, na jaké potíže je každá z bylinek vhodná, kde ji sbírat a jak ji správně použít.

Seriálem provází zkušená sběratelka bylinek Eva Třezalka (44), která pořádá na téma bylinky přednášky. Dnes vám představíme zdatného pomocníka při chřipce a nachlazení – bez černý (Sambucus nigra).

Účinky: Bez černý (lidově též jako bezinky, kozičky, psí bez nebo smrdinky). Používají se při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách nebo jako součást uklidňujících nervových přípravků. Výluh z květu usnadňuje pocení nebo se používá v kosmetice k omývání uhrovité pleti.

Kde sbírat: Odedávna se vysazoval u venkovských stavení jako léčivá rostlina a vzhledem k tomu, že semena jsou roznášena ptáky, vyskytuje se dnes velmi hojně u zdí, na rumištích, v zanedbaných zahradách a parcích.

Způsob sběru: Během slunečného dne sbíráme do proutěného košíku. Květy sušíme ve stínu na sítech, tam, kde dobře proudí vzduch. Kvalitně usušený květ má příjemnou vůni a nažloutlou barvu. Hnědé odstíny jsou způsobeny nesprávným pomalým sušením a snižují kvalitu.

Recept při nachlazení

Při nachlazení zalijeme jeden sušený květ 250ml vroucí vody, necháme 5 – 10 min. odstát přiklopený talířkem, osladíme lžící medu, cukru nebo bezové šťávy. Přidáme dvě kolečka čerstvého citronu nebo lžičku čisté čerstvé citronové šťávy. Pijeme co nejvíce teplý. V akutním stádiu nachlazení po dvou hodinách, později 2 – 3x denně.

Recept Evy Třezalky: Vitalizovaná bezová voda

Kromě usušených květů můžeme využít i květy čerstvé. Do dvoulitrového džbánku nebo větší sklenice od okurek vložíme na dno 2 – 4 květenství bezu (podle velikosti květů, veliké stačí dva). Je nutné sbírat květ v čistém prostředí, protože ho neomýváme.

Pro toto použití vybíráme květy čisté, bohaté a s pěknou vrstvou pylu. Nejvhodnější dobou sběru je brzo ráno po ranní rose, než vyletí včeličky sbírat. Samozřejmě se podíváme, jestli tam nesedí nějaký brouček apod. Květy vložíme na dno, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hod. odstát, nejlépe v ledničce. Vitalizovanou vodu si můžeme přelít do plastové láhve a během dne popíjet.

Je vhodné uložit ji v chladnu a temnu a vypít během následujících 12 hodin. Je bez cukrů a konzervantů. Příliv sil a dobrou náladu pocítíte již za několik minut. Účinek je močopudný! Pro lidi s alergií na pyly není toto užití vhodné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.