Zastřelenou dívku našli vedle vyhladovělé krávy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zastřelenou dívku našli vedle vyhladovělé krávy!

Fotografie
Fotografie (internal)

 V osadě Skorušina u Banské Bystrice v bývalém Československu našli v listopadu 1959 vdovu Katarínu K. (†58) zastřelenou malorážkou. Vrah pak u soudu dělal všechno pro to, aby dostal co nejnižší trest. Potopil i vlastního otce.

Katarína K. byla velmi chudá, dokonce přespávala ve chlévě s krávou, protože chaloupka se jí zřítila. Sama hospodařila na malém políčku a měla důchod po svém muži, který padl ve válce. V obci všichni věděli, že Katarína prakticky neutrácí a šetří si na novou chaloupku.

Když jí v listopadu 1959 chtěl soused dovézt palivo, našel ji v chlévě bezvládně ležet vedle vyhladovělé krávy. Někdo ji zastřelil malorážkou. Za vraždu byl odsouzen na čtyřiadvacet let její vzdálený příbuzný Ján K. (25), který vypověděl, že Katarínu zabil proto, že chtěl peníze na motorku. Později však svou výpověď změnil a tvrdil, že ho k vraždě přesvědčil jeho otec Josef K. (54). Katarína se prý domáhala nároku na pole, které dosud obhospodařovala rodina Josefa K.

Odvolací soud mu uvěřil a změnil rozsudek na dvanáct let pro Jána K. a třiadvacet let pro Josefa K. Tentokrát se ale odvolal státní zástupce. Ján K. se v dalším procesu rozmluvil ještě víc. Tvrdil, že jeho otec před rokem v lese při pytlačení malorážkou zastřelil dalšího příbuzného Juraje K. Tato smrt byla dosud považována za nehodu.

Definitivní rozsudek pro Jána K. zněl osmnáct let. Mladík se velmi podivoval.  Když otce obvinil, že ho k vraždě Kataríny navedl, snížil mu soud o polovinu trest. Domníval se, že mu díky údajné vraždě Juraje soud trest opět sníží, nikoliv zvýší. Někteří detektivové nepochybovali o tom, že si obě obvinění otce Ján K. vymyslel, ale Josefovi K. trest třiadvaceti let už zůstal...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.