Zhrzený syn zaútočil na kněze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zhrzený syn zaútočil na kněze!

Motiv útoku byl šokující.
Motiv útoku byl šokující. (Foto: Profimedia.cz)

Profese katolického kněze může být nebezpečnější, než by se zdálo. Faráře Jana V. napadl v srpnu 1927 holí rolník Karol R. ze Spišského Podhradí v bývalém Československu.

Motiv útoku byl šokující. Karol R. hodlal za každou cenu zabránit knězi v uskutečnění posledního pomazání jeho umírajícímu otci Pavolovi R. Tento obřad je pro křesťany velmi důležitý. Těžce nemocný Pavol R. si nechal přivolat kněze, protože cítil, že se blíží jeho poslední hodinka. Když se však farář přiblížil se svátostí k domu, aby starce křesťansky zaopatřil, vyběhl na něj rozzuřený Karol R. s dřevěnou holí v ruce. Kněze na poslední chvíli zachránili Jan V., Béla V. a Margita Z. Případ řešili četníci ze Spišského Podhradí, strážmistři Ludvík H. a Matěj Z., a to v přítomnosti starosty obce.

Karol R. vypověděl, že na faráře zaútočil, protože měl na svého umírajícího otce zlost. Měl vztek, že mu ve své poslední vůli nic odkázal a vše rozdělil jen jeho sourozencům. „Jelikož otec jeho je velice nábožensky založen, chtěl výhružkou odvrátit faráře od jeho výkonu, aby se tím otci pomstil. Na ospravedlnění svoje udal, že byl otcovým nevděkem velice rozčilen a v tomto rozčilení skutek spáchal,“ konstatuje dobový záznam. Karol R. skončil v cele na četnické stanici a otřesený kněz se z nepříjemného zážitku ještě dlouho zotavoval.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.