Zbojník si prohnal hlavu kulí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Zbojník si prohnal hlavu kulí!

Ilko Lepej byl nejprve odsouzen nespravedlivě. Z vězení utekl a stal se zbojníkem.
Ilko Lepej byl nejprve odsouzen nespravedlivě. Z vězení utekl a stal se zbojníkem. (Foto: Reprofoto ČT)

Legendami opředeného zbojníka Nikolu Šuhaje zná téměř každý Čech. Ale o Ilkovi Lepejovi slyšel málokdo. Přitom i on proslul v bývalé Podkarpatské Rusi za časů ČSR jako zbojník, který »bohatým bral a chudým dával«. Zemřel poté, co ho nejprve zasáhlo sedm kulí z četnických karabin. Osmou si vpálil do hlavy sám...

Československý soud poslal Ilka Lepeje na 15 let do těžkého žaláře v Leopoldově za dvojnásobnou vraždu spáchanou 15. září 1926. Odsouzen byl na základě svědectví ženy, která v době vraždy viděla »muže vysoké postavy«. Lepej, který na místě vraždy vůbec nebyl, si nespravedlivě odseděl osm let. Večer 11. září 1934 z žaláře uprchl.

Už 5. října ho viděli v městečku Volovém. Denně tak musel ujít čtyři desítky kilometrů. S Jurou K. se dali na zboj. Přepadli a oloupili turisty z Čech. Vzápětí Lepej zastřelil lesníka Maxmiliána J. Četníci vypsali na jeho hlavu odměnu 1000 Kč. U Repinného se osmdesátičlenné trestné výpravě se psy podařilo Ilka a Juru obklíčit. Zatímco parťák unikl, zraněný Lepej se v beznadějné situaci zastřelil. Ukrajinské úřady Ilka Lepeje považují za národního hrdinu. V městečku Mižhirja, dříve Volové, mu v roce 2013 byla odhalena pamětní deska.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.