Červená řepa je studánka zdraví: Na zahrádkách i na polích roste poklad, o kterém málokdo ví!
O jejím užitku se ví odedávna. Už první kuchařka na světě, kterou sepsal ve čtvrtém století římský gurmán Apicius, obsahuje řadu receptů na pokrmy z červené řepy. Krásu bohyně lásky Afrodíté prý způsobila její koupel v lázni z listů této řepy. Její bulva i nať jsou zkrátka k nezaplacení. Je chyba, že na to zapomínáme...
Proč ANO
Její hlavní předností je to, že celkově posiluje organismus, čistí ho od toxinů. Má vysoký obsah pektinů pomáhajících při trávení a pročisťujících zažívací trakt. Má vliv na tvorbu červených krvinek, povzbuzuje metabolismus a odstraňuje potíže při menopauze. Povzbuzuje krevní oběh, má močopudný efekt a odvodňuje organismus.
Proč NE
Obsahuje značné množství šťavelu vápenatého (je i ve fazolích, bramborách, špenátu, rebarboře...), který může při dlouhodobém a nadměrném příjmu poškodit ledviny a játra. Pokud se člověk dostane do tohoto stádia, pozná to podle pálení v ústech a krku. Při enormním množství může následovat otok krku a obtíže s artikulací. Pokud nepominou do pěti hodin, je nutné vyhledat lékaře.
Recepty pro zdraví
Syrová řepa:
Salát
POSTUP: 30 dkg nastrouhané řepy smícháme se stejným množstvím nastrouhaných jablek, přidáme lžíci citronové šťávy, špetku cukru a soli, dvě lžíce olivového oleje a kysanou smetanu podle chuti. Labužníci si zpestřují salát drcenými vlašskými ořechy a křenem.
Medovník
POSTUP: Půl kila syrové řepy nastrouháme nahrubo a stejně naložíme se dvěma salátovými okurkami. Promícháme, zalijeme sladkokyselou šťávou, lžící jablečného octa, přidáme špetku soli a pepře, opět promícháme v hluboké misce a pak ve směsi uděláme pěstí důlek. Naplníme ho medem a necháme do druhého dne v lednici.
Vařená a pečená řepa:
Pomazánka
POSTUP: Nastrouháme čtvrt kila vychladlé řepy, přidáme 5 dkg sekaných ořechů (lepší jsou vlašské) a 4 stroužky třeného česneku. Vše zalijeme 5 cl bílého jogurtu se dvěma lžícemi majonézy, podle chuti osolíme a opepříme.
Pečená
POSTUP: Kilo nebo i víc malých bulev omyjeme (větší bulvy rozkrojíme) a dáme do alobalu spolu s cca 10 stroužky česneku. Posypeme majoránkou, zalijeme 10 lžícemi olivového oleje a třemi balsamikového octa. Alobal vložíme do trouby (150°) a pečeme 1 – 1,5 hodiny.
+Tip Aha!: Starořímské kuchyně
POSTUP: Menší bulvy uvaříme spolu s hořčičným semínkem doměkka. Vychladlou pokrájíme a naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem. Římský gurmán Apicius rovněž doporučoval uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem s přidáním půl skleničky červeného vína a drceného koriandru s římským kmínem. Uvařenou směs ochutíme octem a olivovým olejem.