Kaskadér Martin Hanuš je Pán kočárů! Jezdí za ním filmaři z celého světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kaskadér Martin Hanuš je Pán kočárů! Jezdí za ním filmaři z celého světa!

Rekvizity z filmu Johanka z Arku. V tomto brnění si Martin zahrál, zaskakoval jako dublér. Pozor, brnění je gumové a váží pouhých 5 kilo. Po natáčení musela být všechna tato gumová brnění rozřezána. Zachovalo se jen toto.
Rekvizity z filmu Johanka z Arku. V tomto brnění si Martin zahrál, zaskakoval jako dublér. Pozor, brnění je gumové a váží pouhých 5 kilo. Po natáčení musela být všechna tato gumová brnění rozřezána. Zachovalo se jen toto. (Foto Petr Podroužek)

Ve Vysoké Lhotě u Čerčan si filmaři z celého světa podávají kliku. Ve zdejší stodole si totiž půjčují do svých snímků od historických kočárů pro královskou smetánku až po bryčky či žebřiňáky na pole. Originály i repliky. Nejde většinou o žádné naleštěné muzejní kousky. Lesk jim však dodává jejich bohatá filmová historie.

Šéfem je tady Martin Hanuš (48). Majitel a příležitostně i filmový kaskadér. „Začali jsme spolupracovat s Barrandovem v roce 1981, kdy můj táta vedl jezdecký oddíl v TJ Žižka Praha. A aby si na sebe oddíl vydělal, pronajímal koně do filmů,“ načíná Martin Hanuš genezi společnosti zabývající se filmovými rekvizitami. Kdysi se v barrandovských studiích povalovaly kočáry, dostavníky, poštovní vozy, všechno ale v dezolátním stavu. „Začali jsme se o ně starat, rekonstruovali je a připravovali na natáčení.“

Začínali pod Svazarmem

Pod palcem má 250 exponátů a dodnes je »obsadil« do více než 200 filmů. Ještě za socialismu se s otcem osamostatnili a fungovali jako soukromníci. „Bylo to ale pod hlavičkou Svazarmu, jinak by to ani nešlo. Jenže jednou nám všechno chtěli vzít komunisti, po revoluci zase koně propadli státu. Zachránili jsme aspoň kočáry.“

Vzali jim i statek v pražských Komořanech, který před tím koupili. „Nové zázemí jsme našli ve zdevastovaném zámečku a na statku ve Vysoké Lhotě. Začali jsme znovu od píky a zachránilo nás hlavně to, že si u nás půjčují materiál zahraniční produkce,“ říká Martin Hanuš.


Zvládá i kaskadérské kousky

Jeho společnost půjčuje pro filmové účely koně, kočáry, povozy, nabízí jezdecké kaskadéry, zajišťuje výuky herců i odborného koordinátora. Koně musí být speciálně cvičeni pro práci u filmu, prostředí světel a mnoha lidí je pro ně stresující.

Ve stodole má pan Hanuš kočáry, se kterým jezdil knížepán za Eliškou do mlejna ve známé pohádce Zdeňka Trošky. Nebo ten, který hrál ve filmu Bathory. Nechybí ani bryčka s baldachýnem, se kterou v americkém filmu Liga výjimečných řádil v české pískovně suplující africkou poušť sám slavný Sean Connery.

Na druhou stranu, kočár z pohádky S čerty nejsou žerty, si už odvezl na své sídlo hrabě Kinský. „V tomto filmu jsem dělal svoji vůbec první kaskadérskou scénu. A to v momentě, kdy se střetne kočár s mladým mlynářem a kočí, tedy já, vypadne při splašené koní z vozu ven,“ usmívá se při vzpomínce i po létech Martin Hanuš.

Dnes je šéf. U natáčení svého prvního filmu Noc na Karlštejně poskakoval v roce 1973 ještě jako malý kluk. „V tomhle prostředí jsem vyrostl, po otci všechno převzal, a také dcera se synem zřejmě tuhle káru potáhnou dál,“ míní Martin Hanuš.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.