Francouzský airbus zmizel nad Atlantikem: 228 mrtvých! Včetně 3 Slováků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Francouzský airbus zmizel nad Atlantikem: 228 mrtvých! Včetně 3 Slováků

Minuty ubíhaly. Panika rostla. Až do 14 h svítilo na pařížském letišti na tabuli příletů: „Let 447 z Ria do Paříže – zpožděno“. Poté byl nápis odstraněn z tabule.  Příbuzní pasažérů z letadla byli personálem letiště odved
Minuty ubíhaly. Panika rostla. Až do 14 h svítilo na pařížském letišti na tabuli příletů: „Let 447 z Ria do Paříže – zpožděno“. Poté byl nápis odstraněn z tabule. Příbuzní pasažérů z letadla byli personálem letiště odved

PAŘÍŽ – „Nevíme, co se děje. Letadlo zmizelo z radaru.“ Tak zněly včera dopoledne první zprávy o airbusu společnosti Air France s 228 lidmi na palubě, který směřoval z brazilského Ria de Janeira do Paříže. Po poledni už bylo jasné, že se stalo něco strašného…


„V těchto chvílích už by letadlo nemělo mít žádné zásoby paliva, je bohužel nutné počítat s tím nejtragičtějším scénářem,“ prohlásil včera ve 13.00 h francouzský ministr pro ekologii Jean-Louis Borloo.

Letová kontrola ztratila s airbusem kontakt po více než 3 hodinách letu, když byl stroj u souostroví Fernando de Noronha, 360 km od brazilského pobřeží. Letadlo vletělo do bouře a dostalo se do silných turbulencí. Piloti vyslali zprávu o „elektrickém zkratu“. Pak se už neozvali. Vpodvečer francouzská vláda oznámila, že airbus se nejspíš zřítil do Atlantiku a naděje, že by někdo z 228 lidí v letadle přežil, je už nulová. Prostě – všichni jsou mrtví! Na palubě A330 bylo 216 cestujících (včetně 7 dětí, z toho 1 novorozeně) a 12 členů posádky. Příčinou neštěstí byl asi přímý zásah blesku.

Nad neštěstím se ale vznáší hned několik otazníků.
● Šlo o jedno z nejmodernějších a nejspolehlivějších letadel vybavené špičkovou technologií, které by zásahu blesku mělo odolat. Letoun byl navíc nový a krátce po technické kontrole.
● Letadlo řídil jeden z nejzkušenějších pilotů Air France.

Několikahodinnové včerejší pátrání záchranných letadel nepřineslo žádné zprávy. Pokud se potvrdí 228 obětí, půjde o nejhorší letecké neštěstí od roku 2001.

Mezi oběťmi jsou i Slováci! A co Češi?

● Může airbus přistát na moři?
Jen teoreticky. Nedávno sice pilot s podobným letadlem přistál na řece Hudson v New Yorku, tam byla ale klidná hladina. Při přistání na otevřeném moři se zpravidla letoun o vlny ihned rozlomí. Naděje je jen v případě, že se letadlo při přistání sklouzne po vlně.

● Nemohlo být letadlo uneseno?
To úřady vyloučily.

● Byli na palubě nějací Češi?
Podle všeho ne. Air France včera večer zveřejnila seznam cestujících, na kterém žádný Čech není. Našemu ministerstvu zahraničí se nepřihlásil žádný Čech s tím, že měl v letadle příbuzného. Na palubě ale byli tři Slováci. Nejvíce obětí je z Francie, Brazílie a Německa.

● Je Air France spolehlivá společnost?
Ano. Jde o největší evropskou leteckou společnost, od roku 2004 je spojená s nizozemskou KLM. Patří do letecké skupiny SkyTeam, jejíž součástí jsou i České aerolinie. O koupi ČSA má nyní společnost Air France-KLM zájem.

Tragédie A330

00:19 Letadlo startuje z letiště v Rio de Janeiru
03:00 Piloti informují o elektrickém zkratu, který nastal po silné turbulenci.
03:33 Poslední kontakt s letadlem.
10:52 Pracovníci pařížského letiště oznamují, že letadlo »zmizelo«.
11:15 Letadlo mělo přistát na letišti Charles de Gaulle
13:00 Francouzský ministr říká, že je nutné počítat s nejkatastrofičtějším koncem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.