Středověká listina jde do dražby: Za 4 miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Středověká listina jde do dražby: Za 4 miliony

Listina pochází z 1. června 1414.
Listina pochází z 1. června 1414. (Foto 1. Art Consulting, Profimedia.cz)

Unikátní dokument změní majitele. Notářský zápis z roku 1414, který zaznamenává uvalení klatby na advokáta Jana Husa – Jana z Jesenice, jde do aukce. Současný majitel za něj chce nejméně čtyři miliony korun.

Dražba středověké listiny, která nyní patří českému sběrateli, proběhne 24. února. Notářský zápis na pergamenu s pečetí je podle aukční síně jediným exemplářem svého druhu. „Pravost ověřili experti z Národní knihovny ČR,“ řekl Aha! dražitel Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting. Určit tržní cenu u děl s velkou historickou hodnotou, která se na trhu objevují výjimečně, je obtížně. Odborníci ji odhadují na více než pět milionů korun. Unikátní listina by mohla údajně pocházet ze stejného zdroje zakládací listiny Karlovy univerzity. Ty univerzita koupila loni za částku v řádech milionů.

Dokument je opatřený pečetí.


Advokát i přítel
Bakalář práv Jan z Jesenice byl přítelem Jana Husa a zároveň jeho advokátem. Snažil se dokázat neplatnost papežské klatby vydané na Husa a v roce 1413 ho obhajoval na synodě a před komisí svolanou králem Václavem IV. Radil Husovi, aby na koncil jel, protože jedině tak může obhájit své názory.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.