Diamant zvaný „Pink Legacy“ byl prodán za světově rekordní sumu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Diamant zvaný „Pink Legacy“ byl prodán za světově rekordní sumu

 (Shutterstock)

ŽENEVA – vzácný růžový diamant se na aukci v Ženevě vydražil za neuvěřitelných 50 milionů švýcarských franků (44 milionů eur). Celá dražba trvala pouhých 5 minut.

Opravdu nevídaný růžový drahokam se podařilo vydražit americké klenotnické firmě Harry Winston. Ta na trhu s klenoty působí už dlouhé roky a nabízí svým zákazníkům nadčasové, luxusní diamantové šperky a hodinky. Obdržet například zásnubní prsten této značky znamená, že patříte mezi skutečně nejvlivnější osobnosti světa.

Její zakladatel, dnes již zesnulý Harry Winston, se proslavil zejména tím, že v roce 1958 daroval institutu Smithsonian (americké sdružení muzeí a výzkumných center) unikátní, legendami opředený, modrý diamant, s názvem „Hope“. Tento zářivý drahokam o velikosti vlašského ořechu patřil k majetku francouzské královské rodiny až do dob Francouzské revoluce, kdy byl ukraden.

Rozhodnutí vzdát se tak výjimečného kousku mezi investičními diamanty bylo u některých považováno za známku velkorysosti, u jiných za čiré šílenství.

Klenotnická firma Harry Winston však tentokrát získala ještě větší poklad. Zářivý růžový diamant s hmotností téměř 19 karátů je opravdovou raritou a na podobných dražbách se většinou ani nevyskytuje. Barvu, kterou se Pink Legacy pyšní, najdete obvykle jen u diamantů s hmotností menší než jeden karát, a právě proto je pro mnohé odborníky skvostem, který nemá ve světě konkurenci.

Byl objeven přibližně před 100 lety v Jižní Africe a poprvé vybroušený byl pravděpodobně okolo roku 1920. Kdysi patřil rodině Oppenheimerů, která mnohá léta stála na čele diamantové společnosti De Beers (ta v současnosti pracuje na výrobě inovativních syntetických diamantů, díky kterým diamantové prsteny nebudou výsadou pouze majetných lidí).

Před aukcí se hodnota diamantu Pink Legacy odhadovala na 30 až 50 milionů dolarů. Nakonec se po pěti minutách dražby skutečně prodal za nejvyšší předpokládanou sumu a díky ceně 2,6 milionů za karát se stal světovým rekordmanem.

Noví majitelé se tak po úspěšné koupi stali vlastníky jednoho z nejúžasnějších a nejdražších drahokamů všech dob. Dokonce mu změnili i jméno – z Pink Legacy se stal Winston Pink Legacy a velkolepě se zapsal do historie značky.

A jaký drahokam byste pro své zlaté náušnice zvolili vy?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.